Generalul André Steur, vorbind la recenta Conferință Internaţională a Șefilor Forțelor Aeriene de la Londra, a cerut o evaluare cuprinzătoare și onestă a deficitelor care ar apărea în cadrul NATO dacă SUA și-ar retrage resursele militare cheie din Europa pentru a se concentra pe zona Indo-Pacifică sau pe alte teatre de operații.
„Deficitele actuale din cadrul alianței se vor agrava semnificativ dacă SUA vor trebui să se concentreze din ce în ce mai mult pe evoluțiile actuale și viitoare din Indo-Pacific”, a declarat Steur, potrivit Breaking Defense.
Apelul său are loc într-un într-un context politic transatlantic tensionat, marcat de presiunea președintelui american Donald Trump asupra aliaților de a crește cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB și de rapoartele conform cărora ambasadorul SUA la NATO, Matthew Whitaker, a anunțat că discuțiile privind retragerea a zeci de mii de trupe americane de pe continent vor avea loc „în acest an”.
Generalul olandez a cerut o „analiză aprofundată” a obiectivelor de planificare a apărării NATO, subliniind necesitatea unor investiții masive în domenii critice unde Europa este puternic dependentă de SUA: capabilități de comandă și control (C2), sisteme cibernetice, avioane de luptă de generația a cincea, Informații, Supraveghere și Recunoaștere (ISR), armament cu rază lungă de acțiune (Long-Range Fires) si avioane de realimentare.
„Avem nevoie de buzunare adânci, pline cu muniție”, a afirmat Steur, adăugând că „cifrele contează în lumea în care trăim”.
Amploarea provocării cu care se confruntă națiunile europene este colosală
O analiză a Institutului Internațional pentru Studii Strategice (IISS) arată că înlocuirea echipamentelor pe care SUA le-ar putea retrage ar necesita achiziționarea unui arsenal uriaș: 400 de avioane de luptă, 20 de distrugătoare, 24 de baterii de rachete sol-aer, 10 submarine de atac cu propulsie nucleară, 600 de tancuri și 200 de elicoptere de atac, pe lângă alte sisteme de armament de înaltă tehnologie.
Cu toate acestea, Steur a avertizat împotriva unei abordări simpliste de tip „Fortăreața Europa”, care ar concentra toate forțele și echipamentele de militare pe flancul estic. O astfel de strategie, a argumentat el, riscă să ducă la pierderea „agilității și flexibilității” necesare pentru a gestiona conflicte viitoare.
În schimb, generalul a pledat pentru menținerea unei posturi imprevizibile și păstrarea capacității „de a lovi oricând și oriunde”, pentru a răspunde amenințărilor dincolo de zona Mării Baltice.
Ceea ce „mă îngrijorează teribil”, a mărturisit Steur, este lipsa de atenție acordată abordării de luptă „la 360 de grade” a NATO. Acesta a subliniat necesitatea de a lua în considerare amenințări din afara Europei și potențialul de a sprijini „eforturile aliate” în Africa, Indo-Pacific sau Orientul Mijlociu.
Remarcile generalului Steur reprezintă mai mult decât o simplă pledoarie pentru creșterea bugetelor de apărare, ele sunt un apel la o transformare psihologică și strategică profundă în Europa.
Era în care continentul se putea baza confortabil pe umbrela de securitate americană se apropie, posibil, de sfârșit, iar liderii europeni sunt acum puși în fața sarcinii imense de a construi o auto-suficiență militară reală, într-un timp tot mai scurt.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News