Australia își dublează numărul navelor, într-o mișcare fără precedent. Gigantul francez care trebuia să construiască în România și corvetele, exclus din prima zi

Concept fregată Belharra, sursă foto: Naval Group
Concept fregată Belharra, sursă foto: Naval Group

Australia a anunțat în aceste zile un plan ambițios privind dublarea numărului de nave de luptă, până în 2045, în cadrul programului Tier 2, completare a Tier 1. Australia, care devine una din principalele forțe din regiune pentru contracararea Chinei, va ajunge la o forță navală fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial.

Astfel, Forțele Navale Regale Australiene vor fi înzestrate cu încă 11 fregate în cadrul programului mai sus menționat. Navele se vor adăuga celor trei distrugătoare din clasa Hobart și celor șase fregate din clasa Hunter aflate în construcție și care vor fi produse de BAE Systems. 

Inițial ar fi trebuit să fie construite nouă fregate din clasa Hunter, dar costurile suplimentare a redus numărul la șase. Fondurile cu siguranță vor fi realocate în viitorul program privind construirea a încă 11 fregate.

 

Gigantul francez Naval Group, care trebuia să construiască și României cele patru corvete, „exclus” din prima zi după anunțul privind ambițiosul program al celor 11 noi fregate

 

2. Fregata Be... (belharra-fregata-naval-group_40779900.jpg)

Fregata Belharra, sursă foto: Naval Group

Publicația franceză Opex360 scrie că din acest program Australia a exclus din start orice posibilitate ca Nava Group, gigantul francez, să aibă vreo șansă în program. Cu toate că fregatele Belharra ale Naval Group ar fi putut reprezenta un competitor foarte puternic în cadrul programului. 

Francezii mai precizează că nici britanicii cu Type 32 nu sunt o soluție, astfel că „bătălia” se va da între nemții de la TKMS cu fregatele Meko, japonezii de la Mitsubishi Heavy Industries producătorii fregatelor Mogami, sud-coreenii de la Hanwha cu fregata Daegu și spaniolii de la Navantia cu Alfa 3000.

Anunțul presei franceze cu privire la faptul că Naval Group nu are nicio șansă în construcția celor 11 fregate ale Australiei nu e însă nicio supriză având în vedere „războiul diplomatic” dintre Franța și Australia, după ce un contract gigant privind construcția de submarine nucleare din clasa Barracuda, construite de aceeași companie, Naval Group, a fost anulat de australieni.

Australia semnase un acord cu Franța pentru achiziționarea a 12 submarine din clasa Barracuda. Doar că, dacă inițial construcția era estimată la 31 de miliarde de euro, costul programului a explodat ulterior la 56 de miliarde de euro. O a doua problemă majoră a fost faptul că s-a redus cu mult implicarea industriei de apărare din Australia și perioada construcției se prelungea până în anii 2050. 

După ruperea contractului cu Franța, Australia a pub bazele AUKUS (n.r. - pact de securitate pentru contracararea Chinei, alături de Marea Britanie și SUA), submarinele urmând să fie construite de britanici și americani.

Australia a acceptat ulterior să plătească despăgubiri în valoare de 555 de milioane de euro contractantului francez de apărare Naval Group pentru inversare, în timp ce Parisul a acuzat o „înjunghiere pe la spate” existând la vremea respectivă un conflict diplomatic major între Paris și Canberra.

 

Naval Group, implicată și în controversatul contract „Corveta multifuncțională” din România

 

3. Corveta Go... (ens-el-fateh-corveta-egipt-gowind-2500_37750500.jpg)

Corveta Gowind 2500 ENS El Fateh, prima construită de Egipt. Sursă foto: Naval Group

În 2019 Asocierea dintre Naval Group și Șantierul Naval Constanța a fost declarată câștigătoare. Ar fi trebuit construite la Constanța patru corvete de tip Gowind 2500, dar acest lucru nu s-a întâmplat, iar Ministerul Apărării Naționale a anulat în cele din urmă procedura anul trecut.

Contractul a fost anulat după ce după ce Asocierea formată din compania franceză Naval Group și Șantierul Naval Constanța nu au ajuns la un consens finaciar și nu au semnat contractul cu MApN timp de mai bine de patru ani.

Contractul prevedea și modernizarea celor două fregate românești T22R - Fregata Regina Maria și Fregata Regele Ferdinand.

Procedura a fost anulată definitiv și nu s-a trecut la solicitarea companiei aflate pe poziția secundă să depună oferta. Pe poziția secundă s-a clasat Damen, care a construit deja în România peste 30 de nave de luptă pentru diferite forțe navale, inclusiv NATO. Propunerea olandezilor erau corvete Sigma 10514.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu fregatele Regele Ferdinand și Regina Maria după ce România a anulat contractul corvetelor Gowind 2500

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel