Au intrat și rușii în Marea Roșie. Nave de luptă rusești se îndreaptă spre estul Mediteranei pentru a întări gruparea de acolo aflată la cel mai redus nivel istoric

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Crucișătorul rus RFS Varyag
Crucișătorul rus RFS Varyag

Ministerul rus al Apărării a informat, pe 28.03.2024, că un detașament de nave de luptă aparținând Flotei din Oceanul Pacific, format din crucișătorul purtător de rachete Varyag și fregata Mareșal Shaposhnikov, a traversat Strâmtoarea Bab-el-Mandeb și a intrat în Marea Roșie.

Potrivit reprezentanților militari ruși, înainte de a pătrunde în Marea Roșie, echipajele celor două nave de luptă au îndeplinit misiuni în Golful Aden, unde au executat o serie de exerciții la bord, implementând mai multe scenarii ale acțiunilor unui inamic convențional.

Detașamentul de nave al Flotei din Oceanul Pacific va continua să desfășoare mai multe activități, ca parte a unui marș de instrucție pe distanțe lungi.

Site-ul itamilradar.com, care a preluat știrea prezentată de Ministerul rus al Apărării, a informat că, ulterior, fregata Mareșal Shaposhnikov, a acostat în portul Massawa din Eritreea, unde va rămâne până pe 05 aprilie. Între altele, echipajul navei vaparticipa la evenimentele consacrate sărbătoririi a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două state.

 

Nu se știe încă unde este crucișătorul Varyag

 

2. Crucișător... (rfs-varyag_77858200.jpg)

Crucișătorul RFS Varyag Sursa foto: Ministerul Apărării din Rusia

Deocamdată, nu se știe unde se află crucișătorul Varyag și activitățile desfășurate de echipajul acestuia. Nava a îndeplinit misiuni pentru o perioadă lungă în Marea Mediterană în anul 2022 și nu este exclus ca perechea de nave rusești să ajungă și acum în portul Tartus din Siria, pentru a consolida prezența rusă din regiune, aflată la un nivel
foarte scăzut.

Potrivit itamilradar.com, spre baza navală de la Tartus se deplazează și o grupare navală rusă, care vine din zona Mării Baltice.

Detașamentul de nave rusești este format din navele mari de desant BDK-031 Otrakovski și BDK-010 Ivan Green aparținând Flotei de Nord, precum și petrolierul Kola al Flotei din Marea Baltică. Acesta a ieșit din Marea Baltică în cursul săptămânii trecute, cu destinația Tartus.

Misiunea îndeplinită de navele rusești de desant pare să marcheze revenirea așa- numitului “Expres sirian”, care asigura legătura dintre Rusia și Siria, prin Marea Mediterană. Acest lucru se datorează probabil faptului că ruta Mării Negre este acum prea periculoasă pentru încărcăturile speciale rusești din cauza amenințării dronelor navale ucrainene. Nu se știe ce încărcătură conțin cele două nave, dar este posibil să fie vorba despre armament și tehnică militară.

Pe 26 martie, detașamentul de nave rusești se află în largul coastelor Algeriei, deplasându-se spre est cu o viteză de aproximativ 11 noduri. Este posibil ca acesta să fie escortat de fregata Amiral Grigorovici a Flotei ruse din Marea Neagră, care, în urmă cu două săptămâni, a însoțit un convoi similar din Siria spre Rusia, în timpul traversării
Mării Mediterane.

 

Escadra rusă din estul Mării Mediterane continuă să se afle la cel mai redus nivel de la înființare

 

Comentariul autorului: În prezent, escadra rusă din estul Mării Mediterane continuă să se afle la cel mai redus nivel de la înființare. Din compunerea acesteia fac parte submarinul Ufa, fregata Amiral Grigorovici, nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo, corveta Merkury, petrolierul Kama și nava de cercetare electronică Kildin.

Trebuie remarcat faptul că între cele șase nave de luptă și auxiliare se află trei platforme purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr. Este vorba despre submarinul diesel-electric Ufa al Flotei din Oceanul Pacific, fregata Amiral Grigorovici și nava mică purtătoare de rachete Orekhovo-Zuevo, ambele din dotarea Flotei din Marea Neagră.

Acestea din urmă îndeplinesc misiuni în estul Mării Mediterane dinaintea declanșării invaziei militare a Rusiei în Ucraina, care s-a produs pe 24 februarie 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel