Atenție, Ucraina. Echipajele de pe Abrams și Leopard 2 vor avea 7 secunde pentru a nu deveni victime dacă ratează ținta

Darius Muresan |
Data publicării:
Tanc american Abrams. Foto: US Army
Tanc american Abrams. Foto: US Army

Ucraina urmează să primească tancuri occidentale, după ce Germania a dat „undă verde” pentru tancuri Leopard, dar și SUA au anunțat că vor livra tancuri Abrams. Cât de importante sunt aceste tancuri pentru ucraineni? Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, explică faptul că rolul echipajului e crucial.

Primii care au spart gheața au fost britanicii cu tancurile Challenger 2. Ulterior, Berlinul a dat undă verde pentru Leopard iar mai apoi SUA cu Abrams.

SUA au confirmat că intenționează să furnizeze Ucrainei o versiune modernizată a tancului Abrams M1A2, deci nu o versiunea veche M1A1 pe care U.S. Army o are acum disponibilă în depozite. Producția celor 31 de tancuri care vor fi donate Ucrainei a început, fapt semnalat și de DefenseRomania într-un material la finalul săptămânii trecute.

2. Transport ... (abrams-m1a2-tanc-sua_44916300.jpeg)Transport al unui tanc Abrams M1A2 american. Foto: U.S. Army

Dar pe lângă tancuri, Ucraina va primi și vehicule de luptă Bradley. Forțelor armate ucrainene li se vor oferi vehicule de luptă pentru infanterie M2 Bradley în versiunea M2A2.

În ceea ce privește tancurile Leopard, ele vor fi donate de Germania și aliații care le dețin atât în versiunea Leopard 2 modernizată, cât și în cea veche Leopard 1. Primele tancuri Leopard 2 ar trebui să ajungă pe front în luna martie.

CITEȘTE ȘI: Rusia va înfrunta în Ucraina o versiune modernă a tancului Abrams, dar fără un kit special de blindaj - variantă utilizată doar de Armata SUA

 

Cât de eficiente sunt tancurile occidentale? Generalul (r.) Tomescu spune că pregătirea echipajului e crucială iar 7 secunde te pot transforma în victimă

 

Generalul (r.) Cătălin Tomescu, fostul șef al Comandamentului Corpului Multinaţional Sud-Est al NATO de la Sibiu, explică faptul că pregătirea ucrainenilor pentru tancurile occidentale e crucială. 

El amintește că nu există armă imbatabilă iar modul în care militarii ucraineni vor folosi aceste tancuri va fi decisiv. Într-o analiză efectuată săptămâna trecută la postul de televiziune Antena 3 CNN, generalul (r.) Tomescu explică cum un echipaj instruit poate face diferența pe câmpul de luptă în doar câteva secunde.

„Instruirea echipajului e capitală indiferent de ce tehnică vorbim. Cele trei luni la tanc pot fi suficiente. Dar dacă nu folosești tancul corect nu ai ce să faci cu această armă. (...) Trebuie să înțeleagă bine lumea că în momentul în care ai tras cu tancul, indiferent ce tanc e de pe planeta aceasta, de la T-80, până la Abrams, pleacă acea bulă de foc. Acest lucru înseamnă că te-ai descoperit.

Dacă echipajul e neinstruit și nu ai dărâmat tancul advers din prima lovitură, tancul atacat fiind în apărare, deja te identifică din momentul tragerii tale și are nevoie de doar aproximativ 9 secunde - un echipaj mediu și doar 7 secunde - un echipaj instruit, cu proiectilul pe țeavă, pentru a lovi înapoi. Acest lucru înseamnă că dacă tu nu ai distrus tancul advers de la prima tragere, iar echipajul tău nu încarcă și nu reface ochirea în 7 secunde, devii tu victima”, a conchis generalul (r.) Tomescu.

2. Tanc maghi... (ungaria_tancuri_leopard_53359600.jpg)Tanc maghiar de producție germană Leopard 2, în timpul unor trageri. Foto: Ministerul Apărării din Ungaria

Recent, subliniam că în presa rusă au existat experți care au semnalat că una din problemele cu care se vor confrunta militarii ruși în ceea ce privește ajungerea pe front a tancurilor occidentale e lipsa sistemelor similare cu Javelin.

”Există puține sisteme puternice ghidate cu laser de tip Kornet, iar cea mai mare parte a rachetelor antitanc sunt cele sovietice și deja depășite - Fagot și Konkurs”, spunea un expert militar rus într-un interviu.

CITEȘTE ȘI: Leopard 1 nu ar putea face față decât unui T-55 și T-62. Tancul - scos din producție în 1984, dar în situație limită poate ajuta Ucraina

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel