Rusia admite un mare minus al T-90 în confruntarea cu Abrams. Armata stă rău și la sisteme antitanc: Rusia nu are un „omolog” al Javelin

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Tanc american Abrams. Foto: US Army
Tanc american Abrams. Foto: US Army

Decizia statelor occidentale de a trimite tancuri în Ucraina a declanșat reacții agresive la Moscova.

Propaganda rusă abordează subiectul în cheia bine-cunoscută și concluzionează că gestul echivalează cu o declarație de război din partea Occidentului.

Ruși încearcă de toate: de la analize care caută punctele slabe tancurilor Abrams și Leopard, până la amenințările obișnuite cu rachete.

S-a ajuns până acolo încât o companie rusă a declarat că va oferi 72.000 de dolari în numerar soldaților care distrug sau capturează primul tanc și 7.200 de dolari pentru toate atacurile ulterioare.

 

Expert rus - spune lucrurilor pe nume

 

Prin comparație, declarația expertului militar rus Ruslan Pukhov, directorul Centrului de Analiză a Strategiilor și Tehnologiilor (CAST), pare una aproape subversivă.

Într-un interviu acordat Moskovsky Komsomolets (MK), preluată de publicații partenere Izvestia, Pukhov a vorbit despre viitoarele dueluri cu tancuri și a spus care va fi rezultatul întâlnirii dintre T-90M și Abrams.

Astfel, deși articolul din MK începe prin a spune că ”armata rusă va măcina toate aceste arme grele (tancuri n.r.)”, expertul Ruslan Pukhov atrage atenția asupra diferenței dintre tancul rus T-90M și M1 Abrams, în defavoarea primului.

 

Care sunt problemele identificate de expert

 

6. Tancul pri... (t_90m_proryv_3_38983700.jpg)

Tanc T-90M

Ruslan Pukhov a reamintit că M1 Abrams sunt tancuri moderne cu potențial ridicat de luptă și capabilități eficiente, o mașină militară „serioasă”, testată deja în diferite conflicte.

Abrams în Ucraina? Sesigur, poate agrava grav situația de pe front. Tancurile M1A2 SEP v.2/3 sunt astăzi cele mai bune tancuri din lume. Chiar și în versiunile de export, varianta Abrams M1A2 SEP v.2 depășește semnificativ orice tanc de producție rusesc”, recunoaște Pukhov.

Potrivit acestuia, Forțele Armate Ruse sunt capabile să opună M1A2 Abrams doar tancul T-90M, însă doar în anumite condiții.

Prima problemă, spune expertul, este că nu există suficiente tipuri de muniții pentru T-90M, care pot distruge tancurile americane. Practic, T-90M nu poate distruge un tanc M1 Abrams, aflat la distanță maximă de tragere.

Acum, tancurile rusești folosesc obuze sovietice vechi. Capacitățile lor sunt suficiente pentru a învinge tancuri precum T-64, T-72, T-80 la distanțe relativ scurte de luptă cu alte tancuri. Dar apariția tancurilor occidentale cu tunuri puternice, obuze moderne care străpungă blindajele și sisteme de control ale focului poate duce la o creștere bruscă a distanțelor bătăliilor cu tancuri. Într-un astfel de duel, s-ar putea să ne aflăm în condiții nefavorabile, evidențiază expertul.

 

Rusia nu are un ”omolog” serios  pentru Javelin

 

Foto: Rachetă antitanc ”Javelin”

O altă problemă pentru forțele ruse este și lipsa rachetelor antitanc de a treia generație similare cu Javelin. ”Există puține sisteme puternice ghidate cu laser de tip Kornet, iar cea mai mare parte a rachetelor antitanc sunt cele sovietice și deja depășite - Fagot și Konkurs”, recunoaște Pukhov .

Rachetă ghidată antitanc Kornet

Evident, analiza nu se putea încheia fără a identifica și unele puncte forte pentru tancurile rusești T-90: în ciuda posibilelor probleme cu proiectilele, T-90M sunt capabile să distrugă rapid și eficient tancurile grele americane datorită manevrabilității și ratei de foc.

În final, expertul atrage atenția că tancurile occidentale pot face diferența dacă numărul acestora depășește 200-300 de unități.

”30-50 de tancuri Abrams este puțin probabil să afecteze situația în sens operațional, dar dacă există deja 200 sau 300 de unități, atunci acestea, dacă este utilizat corect, poate deveni un factor operațional semnificativ”, concluzionează expertul rus.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel