Atacurile cibernetice, motiv de război. NATO activează Articolul 5 în cazul acestor amenințări

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Laura G. Brent, ofițer în domeniul apărării cibernetice în cadrul NATO, a declarat, la Black Sea and Balkans Security Forum, ca aliații NATO s-au angajat să utilizeze întreg spectrul de capabilități pentru a descuraja și contracara amenințările cibernetice, inclusiv cele parte a campaniilor hibrid.

"În 2014, NATO a anunțat în mod clar că un atac cibernetic ar putea conduce la invocarea Articolului 5" privind apărarea, a afirmat Brent, ofițer în domeniul apărării cibernetice în cadrul diviziei de provocări emergente de securitate a NATO.

"În 2016, aliații au recunoscut spațiul cibernetic este un domeniu de operațiuni, așa că, în mod fundamental, aceasta înseamnă că trebuie să ne apărăm în spațiul cibernetic, la fel ca în alte domenii, cum ar fi aerian, terestru, maritim, și să ne menținem libertatea de acțiune și decizie în acest domeniu", a explicat oficialul NATO, potrivit Mediafax.

"Aliații s-au angajat foarte clar să folosească întreg spectrul de capabilități, inclusiv cibernetice, pentru a descuraja și contracara amenințările cibernetice, inclusiv cele ce sunt parte a campaniilor hibrid", a afirmat Laura Brent.

 

Ce spune Articolul 5 al tratatului

 

„Părițle convin că un atac armat împotriva uneia sau mai multora dintre ele, în Europa sau în America de Nord, va fi considerat un atac împotriva tuturor și, în consecință, sunt de acord ca, dacă are loc asemenea atac armat, fiecare dintre ele, în exercitarea dreptului la auto-apărare individuală sau colectivă recunoscut prin Articolul 51 din Carta Naiunilor Unite, va sprijini Partea sau Părțile atacate prin efectuarea imediată, individual sau de comun acord cu celelalte Părți, a oricărei acțiuni pe care o consideră necesară, inclusiv folosirea forței armate, pentru restabilirea și menținerea securității zonei nord-atlantice. Orice astfel de atac armat și toate măsurile adoptate ca rezultat al acestuia vor trebui raportate imediat Consiliului de Securitate. Aceste măsuri vor înceta după ce Consiliul de Securitate va adopta măsurile necesare pentru restabilirea și menținerea păcii și securității internaționale” - Articolul 5 din Tratatul Alianței Nord-Atlantice.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel