Arabia Saudită va găzdui soldați americani după escaladarea tensiunilor în Golf

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Arabia Saudită a decis vineri să găzduiască forţe americane pe teritoriul său, cele două ţări fiind dornice să facă "tot ce este posibil pentru păstrarea securităţii în regiune şi stabilităţii acesteia", după noi incidente în Golf şi "confiscarea" unui petrolier britanic de către Iran, relatează AFP.

"Regele Salman (...) şi-a dat acordul pentru găzduirea de forţe americane cu scopul de a creşte nivelul mutual de cooperare pentru apărarea securităţii în regiune şi a stabilităţii acesteia şi garantarea păcii", a informat un purtător de cuvânt al Ministerului saudit al Apărării, citat de agenţia de stat SPA.

Arabia Saudită nu a mai găzduit soldaţi americani din 2003, după retragerea acestora la sfârşitul războiului contra Irakului.

Riadul a primit timp de 12 ani forţe americane, în principal de aviaţie, între operaţiunea "Furtuna în deşert" din 1991, când Irakul a invadat Kuweitul, şi sfârşitul războiului din 2003, care l-a răsturnat de la putere pe Saddam Hussein.

Până la 200 de aparate americane erau astfel staţionate la baza Prince Sultan, la circa 80 de kilometri de Riad, în punctul de maxim al operaţiunilor contra Irakului. Peste 2.700 de misiuni au fost coordonate de la comandamentele din Arabia Saudită.

În schimbul prezenţei militarilor americani, cei din urmă au avut obligaţia de a-i pregăti pe omologii lor saudiţi.

Cu toate acestea, relaţiile dintre cele două ţări au cunoscut şi momente tensionate în cursul celor 12 ani de cooperare, în special după atentatele de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite, puse la cale de Osama bin Laden, de origine saudită.

Vezi și: SUA: Congresul a blocat vânzarea de arme către Arabia Saudită. Se așteaptă veto-ul lui Trump

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel