Potrivit unei surse anonime citată de publicația LeMonde, Forțele Armate ale Ucrainei au rămas fără rachete pentru cele două baterii SAMP/T (MAMBA) ale sale și „nu a primit nicio rachetă de un an și jumătate” pentru sistemul antiaerian cu rază scurtă de acțiune Crotale.
Rușii studiază cu atenție rezultatele fiecărui atac, căutând breșe în apărarea ucraineană. Potrivit mărturiilor militarilor ucraineni, rușii folosesc traiectorii din ce în ce mai complexe atunci când își programează dronele și rachetele de croazieră.
În orice caz, informațiile privind epuizarea stocului de rachete Aster 30 pentru Samp/T sunt deosebit de îngrijorătoare, mai ales că e neclar de câte rachete interceptoare PAC-3 și PAC-2 mai dispun sistemele PATRIOT ale Ucrainei, în condițiile în care administrația Trump nu a aprobat niciun pachet de asistență de securitate.
În privința ajutorului militar occidental pentru Ucraina, trebuie amintit că Italia a anunțat la începutul acestei luni al 11-lea pachet de asistență pentru Ucraina. Se pare că pe lista de echipamente furnizate sunt și rachetele Aster 30 folosite de sistemele SAMP/T (MAMBA), notează agenția de știri ANSA.
Publicația Formiche merge mai departe și anunță că sprijinul militar include, pe lângă muniție, încă un sistem de apărare aeriană SAMP/T, ceea ce ar însemna că Armata Ucrainei va opera trei baterii franco-italiene.
Schimbări în tacticile de atac rusești
Publicația LeMonde mai notează că apărarea teritoriului ucrainean devine din ce în ce mai dificilă. Numărul tot mai mare de proiectile, eterogenitatea acestora (drone, rachete de croazieră și balistice) și complexitatea rutelor pe care le urmează epuizează capacitățile apărării aeriene a Ucrainei.
Un comandant adjunct al unității de apărare aeriană „Yakut”, responsabilă de regiunea Odesa și formată din 23 de echipe mobile, a remarcat că, din ianuarie, dronele Shahed au început să zboare la altitudini de 2.000-3.000 de metri, față de doar 200 de metri anterior — ceea ce face imposibilă doborârea lor cu arme ușoare.
„Când se scufundă cu peste 500 km/h, este extrem de dificil să le lovești”, a explicat el.
LeMonde relatează că aceste drone, furnizate inițial de Teheran, sunt acum produse în masă în apropierea orașului rusesc Kazan. Variantele mai noi transportă o sarcină utilă triplă - până la 90 kg - cu diverse tipuri de focoase: fragmentare, submuniții, incendiare sau termobarice.
De asemenea, se pare că dronele folosesc învățarea automată (”machine learning”) și boți Telegram pentru a îmbunătăți eficacitatea dronelor care atacă Ucraina, relatează Economist.
Conform raportului, chiar în 2024, apărarea aeriană a Ucrainei a reușit să doboare peste 90% din dronele inamice, dar acum această cifră a scăzut la 30% în unele locuri. Motivul este reprezentat de atacurile simultane prin mijloace eterogene de distrugere: drone, rachete de croazieră și balistice, precum și de îmbunătățirea constantă a dronelor rusești „Shahed”.
Cu toate acestea, apărarea aeriană ucraineană este încă capabilă să intercepteze 95% din dronele lansate de Rusia, a declarat un înalt oficial ucrainean, pentru Economist.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News