Apărarea antiaeriană a Flancului Estic va fi asigurată prin rotație. Sistemele aeriene din state NATO vor fi aduse și în România

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Lansatoare Patriot / foto: Bundeswehr, via twitter (oleksireznikov)
Lansatoare Patriot / foto: Bundeswehr, via twitter (oleksireznikov)

Apărare antiaeriană a graniței de est a NATO la care să participe, pe bază rotațională, și restul statelor NATO - aceasta a fost propunerea statelor baltice adoptată la Summitul de la Vilnius.

Summitul de la Vilnius a oficializat adoptarea modelului de apărare aeriană pe baze rotaționale, care va fi implementat inițial în statele din Flancul Estic al NATO.

NATO a ajuns la un acord privind consolidarea apărării sale aeriene, decizia a fost convenită la reuniunea miniștrilor apărării NATO de la Bruxelles din iunie, așa cum relata și DefenseRomania.

Conceptul este unul similar cu cel al misiunilor de poliție aeriană și va însemna rotația sistemelor de apărare aeriană ale statelor membre de-a lungul Flancului estic al NATO.

În acest moment, Spania a desfășurat sistemul de apărare aeriană NASAMS în Estonia. De asemenea, România are pe teritoriul său sistemului SAMP-T(MAMBA), trimis de Franța.

Aliații importanți din NATO dețin capacități semnificative de apărare antiaeriană. Astfel, SUA dețin 60 de baterii Patriot și în prezent produc încă patru. Germania are 12 baterii Patriot, în timp ce Franța are opt baterii SAMP/T și produce încă două, pe lângă patru bateriile Crotale NG. Spania are trei baterii Patriot și patru NASAMS, în timp ce Olanda are patru baterii Patriot și trei NASAMS. Italia deține șase baterii SAMP/T.

 

Planuri regionale de apărare

Printre elementele de noutate adoptate la Vilnius se numără planurile regionale,  dar și o nouă Forță de Reacție aliată multinațională și multi-domeniu, ”care va oferi mai multe opțiuni pentru a răspunde rapid amenințărilor și crizelor din toate direcțiile” (probabil o convergență între capacitățile ”clasice” și cele spațiale și cibernetice).

Aliații au aprobat, de asemenea, cele mai cuprinzătoare planuri de apărare de la sfârșitul Războiului Rece. Cele trei planuri regionale de apărare sunt concepute pentru a contracara cele două amenințări principale: Rusia și terorismul.

Conform noilor planuri, NATO își propune să aibă 300.000 de soldați în stare de pregătire ridicată, inclusiv o putere aeriană și navală importantă.

De asemenea, liderii NATO au aprobat un nou Plan de acțiune pentru producția de apărare. Acest lucru va accelera achizițiile comune, va stimula interoperabilitatea și va genera investiții și capacitate de producție.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel