Apărarea aeriană a flancului estic al NATO se consolidează rapid: Finlanda primeşte aprobare pentru David's Sling, iar România va produce SkyCeptor

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
David's Sling a fost dezvoltat în comun de Raytheon și Rafael Advanced Defense Systems din Israel. Raytheon a fost aleasă în 2004 ca partener de către Ministerul israelian al Apărării, iar compania a lucrat la dezvoltarea rachetei interceptoare Stunner a
David's Sling a fost dezvoltat în comun de Raytheon și Rafael Advanced Defense Systems din Israel. Raytheon a fost aleasă în 2004 ca partener de către Ministerul israelian al Apărării, iar compania a lucrat la dezvoltarea rachetei interceptoare Stunner a sistemului, care este proiectată să intercepteze rachete, drone și avioane.

Atât timp cât Franța și Germania nu pot ajunge la un acord asupra unui sistem european unic de apărare aeriană, multe state a ales să nu piardă timpul aşteptând. De exemplu, Finlanda, care acum face parte și ea din flancul estic al NATO și are cea mai mare graniță cu Rusia, își va consolida propriul sistem de apărare antiaeriană și antirachetă cu sistemul israelian David's Sling, iar în România ar urma să se producă rachete interceptoare SkyCeptor care vor fi destinate sistemelor Patriot şi David's Sling.

La 3 august, Ministerul israelian al Apărării a anunțat că își exprimă recunoștința față de guvernul american pentru că a luat o decizie istorică, aprobând vânzarea sistemului de apărare aeriană David Sling, dezvoltat în comun de Israel și SUA, către o țară terță.

După primirea aprobării din partea administrației americane, Ministerul israelian al Apărării, Ministerul finlandez al Apărării și compania Rafael Advanced Systems vor participa la o ceremonie pentru a semna un acord de achiziție în valoare de aproximativ 316 milioane de euro.

În cadrul acordului de achiziție, Israelul va vinde Finlandei sistemul de arme David's Sling, care include interceptoare produse în comun de Israel și SUA și lansatoare de rachete și sisteme radar produse în Israel. Versiunea finlandeză a sistemului va fi dezvoltată în comun de industriile israeliană și americană, condusă de companiile Rafael Advanced Systems și Raytheon Technologies Cooperation, în parteneriat cu industriile finlandeze, fiecare având un anumit grad de implicare. Sistemul va fi integrat în sistemele de comandă și control ale Finlandei.

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a precizat că aprobarea acordului pentru vânzarea sistemului David's Sling, de către guvernul american, marchează un pas important spre realizarea unui acord istoric între Israel și Finlanda.

,,Datorită tehnologiilor revoluționare dezvoltate de cele mai strălucite minți ale industriei de apărare, cum ar fi David's Sling, suntem capabili să ne consolidăm legăturile cu țări din întreaga lume, să ne întărim securitatea și să îmbunătățim poziția Israelului la nivel mondial. Aș dori să mulțumesc guvernului finlandez și colegului meu, ministrul finlandez al apărării, dl Antti Häkkänen, pentru încrederea acordată industriei israeliene de apărare. Sunt convins că acest acord va constitui o nouă etapă importantă în cooperarea dintre țările noastre, care va îmbunătăți răspunsul nostru la amenințările globale și regionale. Aș dori să îmi exprim recunoștința față de stimatul meu coleg, generalul Lloyd Austin, secretarul american al apărării, precum și față de administrația americană pentru sprijinul acordat în acest acord important'', a precizat Yoav Gallant.

Youtube video image

David's Sling (cunoscut anterior sub numele de Magic Wand), este un sistem de apărare antiaeriană dezvoltat în comun de către compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems și antreprenorul american de apărare Raytheon. Sistemul a fost conceput pentru a intercepta avioane inamice, drone, rachete balistice tactice, rachete cu rază medie și lungă de acțiune și rachete de croazieră, lansate la distanțe cuprinse între 40 și 300 km. 

 

Veste mare pentru România: Ne vom produce propriile rachete pentru Patriot. Rachete Skyceptor produse la Ploiești, inclusiv pentru aliați



Ca un plus la aceste capacități cu adevărat impresionante, rachetele de care dispune sistemul David's Sling au un alt avantaj - prețul, deoarece costă aproximativ 3 milioane de dolari pe unitate. Iar în 2013, Raytheon a început să lucreze la integrarea rachetei Stunner pe sistemele Patriot, într-o nouă versiune PAAC-4 - Patriot Advanced Affordable Capability-4, iar racheta în sine a fost denumită SkyCeptor. 

Iar producția acestei rachete se extinde acum în România, care va produce SkyCeptor. După cum a precizat Defence Romania, compania Raytheon a confirmat in exclusivitate că s-a ajuns la un acord cu Electromecanica Ploiești - a fost semnat un al doilea Memorandum în ceea ce privește producția de rachete interceptoare Skyceptor în România.

Anunțul vine în contextul războiului brutal, ilegal și neprovocat declanșat de Federația Rusă asupra Ucrainei, invazie care a arătat, printre altele, importanța producției de muniție pe plan local în condiții de război.

Pentru România, acesta este un pas important, deoarece va furniza muniție nu doar pentru nevoile Forțelor Aeriene Romane, ci și pentru toți ceilalți care doresc să integreze în sistemele Patriot o rachetă antiaeriană, care are capabilități mult mai largi decât cele standard și este mai ieftină. 

Avantajul rachetelor Skyceptor în comparație cu PAC-2 și PAC-3, toate integrate pe sisteme Patriot, e că primele pot fi dezvoltate la un cost inferior față de familia PAC, acesta fiind un aspect esențial în ceea ce privește interceptarea țintelor mai mici și mai ieftine, precum dronele. 

România a achiziționat 7 sisteme de apărare antiaeriană cu rază lungă de acțiune de tip Patriot. Din acestea 4 au fost livrate, urmând să fie contractate următoarele 3.

Din cele 7 sisteme patru vor fi utilizate de Forțele Aeriene și trei vor fi achiziționate pentru Forțele Terestre. Cele 7 sisteme costă aproximativ 4 miliarde de dolari, achiziția Patriot fiind cea mai scumpă din istoria României.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel