Ana Cătăuță: Rusia nu a fost niciodată o democrație. Democrațiile pun mai greu industria de apărare în mișcare, dar o fac pe termen lung

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Industria poloneză de apărare a anunțat că primele tancuri Leopard 2A4 ale Forțelor Armate Ucrainene au ajuns în Polonia pentru reparații. Sursa Foto: Twitter Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).
Industria poloneză de apărare a anunțat că primele tancuri Leopard 2A4 ale Forțelor Armate Ucrainene au ajuns în Polonia pentru reparații. Sursa Foto: Twitter Polska Grupa Zbrojeniowa (PGZ).

Ucraina se confruntă cu o situație dificilă în contextul în care industria de apărare din Europa pare să nu poată să țină pasul cu nevoile ei în timp ce asistența militară americană e blocată în Congres de către o parte din republicanii radicali care tergiversează votul decisiv în Camera Reprezentanților.

În tot acest timp Rusia a trecut la o economie mascată de război și produce enorm, dar totuși insuficient. Dovadă stă faptul că ocupantul a apelat la ajutor militar masiv în ceea ce privește dronele, muniția și obuzele, nu doar din Iran, dar și din Coreea de Nord, alianța dictaturilor și statelor paria la care Rusia s-a alăturat fără probleme, am spune parcă în mod natural.

Desigur, să treci la o economie de război într-un sistem autoritarist e ușor de făcut în contextul în care puterea e centralizată iar nivelul aparatului de represiune e unul foarte ridicat. Pentru că Rusia de azi nici măcar nu se mai chinuie să mimeze democrația. Măștile au căzut, a rămas doar autoritarismul.

De partea cealaltă Occidentul are nu doar dezavantajul de a vorbi pe voci și chiar tonalități diferite. Iar birocrația cu siguranță e un alt dezavantaj pe care lumea liberă îl are. Și totuși, nu puțini sunt experții care arată că abia în 2025 se vor pune cu adevărat în mișcare rotițele industriei de apărare occidentale. Ucraina are în schimb un 2024 dificil în care e obligată să reziste. 

Despre modul în care Occidentul își pune industria de apărare în mișcare a discutat și Ana Cătăuță, membru al Delegaţiei Parlamentului României la AP NATO şi vicepreşedinte al Grupului Pro America, într-o ediție specială a podcastului Obiectiv EuroAtlantic la DefenseRomania.

 

Rusia nu a fost niciodată o democrație

 

„Rusia e o democrație pipernicită, malformată din pântece și maltratată după naștere” afirma Robert Service în volumul său „Iarnă la Kremlin”, publicat înainte de invadarea Ucrainei. Azi până și acea democrație pipernicită a murit.

2. Piațeta Re... (vladimir-putin_45367500.jpg)

Piațeta Regelui Mihai din București, în imediata apropiere a ambasadei Rusiei în România, unde a fost deschisă anul trecut expoziția în aer liber ”Stop the War (in Ukraine)” sau cum a fost numită către organizatori și artiști - „Operațiune Artistică Specială”! Foto: Agerpres

Ana Cătăuță explică:

„Rotițele se pun greu în mișcare, dar sunt mai stabile într-o țară democratică. Ceea ce face Federația Rusă are un efect pe termen scurt, dar pe nu pe termen mediu și lung. Această economie de război le va exploda pentru că nu vor mai avea acces la bunurile care au nevoie. Sunt unii care spun că sancțiunile nu au niciun efect, dar nu este chiar așa. Nivelul de trai a scăzut pentru cetățeanul de rând iar până la urmă menirea fiecărui lider de stat e să aibă grijă de cetățenii săi, nu de propriile interese.

Occidentul s-a culcat pe o ureche crezând că dacă reușește să țină Rusia interesată de zona economică, cumpărând gaz de la ei, rușii se vor potoli iar instinctele lor imperialiste democratizate. Vladimir Putin a și mimat într-o anumită perioadă dorința de a democratiza societatea rusă. (...) Dar e un sistem care nu știe să funcționeze așa. Rusia nu a fost niciodată o democrație. Ei nu au acest exercițiu. Dar chiar dacă noi ne mișcăm mai greu, atunci când o facem, o facem mult mai trainic”.

Urmărește integral podcastul Obiectiv EuroAtlantic în care e analizat modul „Cum s-a ales Rusia cu încă 2.600 de km graniță cu NATO și controversa prezenței NATO în Ucraina”

Youtube video image

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel