Fostul amiral al U.S. Navy James Stavridis: Liderii NATO iau în considerare din nou transferul de avioane de luptă MiG-29 și F-16 în Ucraina

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Liderii NATO ar fi decis să reconsidere ideea de a transfera avioane de luptă în Ucraina. Această informaţie apare într-o analiză scrisă de amiralul în retragere al U.S. Navy James Stavridis pentru Bloomberg. Stavridis notează că, pe fondul atacurilor cu rachete asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, țările occidentale ar trebui să ofere Ucrainei mai mult sprijin pentru a-și consolida apărarea aeriană. Amiralul în retragere remarcă faptul că NATO a revenit la ideea de a trimite avioane de luptă în Ucraina, pe care a abandonat-o la începutul invaziei la scară largă a Rusiei.

Alianța ar putea pune la dispoziția Forțelor Aeriene Ucrainene avioane de luptă poloneze MiG-29 sau avioane de luptă americane F-16 Fighting Falcon.

Liderii NATO iau din nou în considerare ideea de a furniza Ucrainei avioane de luptă MiG-29 și F-16 americane, a scris James Stavridis, amiral în retragere al U.S. Navy și fost comandant suprem aliat al NATO, într-un articol pentru agenția de știri Bloomberg.

Potrivit lui Stavridis, Occidentul trebuie să își sporească sprijinul pentru eforturile de apărare aeriană ale Ucrainei pe fondul atacurilor rusești cu rachete asupra infrastructurii critice.

Amiralul în retragere a sugerat, de asemenea, că Occidentul va răspunde în cele din urmă solicitarea președintelui ucrainean Vladimir Zelenski de a ajuta la protejarea spațiului aerian al țării sale și de a furniza un număr semnificativ de sisteme de rachete sol-aer, precum și și baterii Iron Dome de fabricație israeliană și sisteme Patriot ale NATO.

El sugerează că Ucraina ar putea primi un număr semnificativ de sisteme de rachete sol-aer, cum ar fi Iron Dome (n.r. dezvoltat în comun de Statele Unite și Israel, dar pe care oficialii israelieni au spus deja că nu-l vor putea oferi Ucrainei), baterii Patriot ale NATO (care ar urma să fie desfăşurate de-a lungul graniței Poloniei cu Ucraina şi nu pe teritoriul ucrainean, cel puţin până la o decizie a NATO) și, eventual, avioane de luptă tactice.

Deși Stavridis nu a precizat de unde provin informațiile privind astfel de planuri, editorialul său a fost publicat în aceeași zi în care miniștrii de externe ai NATO se reunesc în capitala României, București, pentru a discuta despre asistența viitoare acordată Kievului în contextul conflictului cu Moscova.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a deschis forumul făcând din nou apel la statele membre să ofere mai mult sprijin militar Ucrainei "atât timp cât va fi nevoie" și insistând că nu trebuie să se permită Rusiei să câștige pe câmpul de luptă.

,,Liderii din capitalele NATO revin, de asemenea, asupra unei idei care a fost exclusă în primele zile ale războiului: furnizarea fie a unor avioane de vânătoare MiG-29 din epoca sovietică (polonezii s-au oferit să le transfere ucrainenilor), fie chiar a unor avioane F-16 din SUA...un avion de luptă multi-rol simplu de învățat de operat", a scris Stavridis.

Amintim că, publicația Politico a relatat pe 16 septembrie că Ucraina a încetat să mai ceară public arme americane performante, precum sistemele de apărare antiaeriană Patriot, avioane de luptă F-16 și drone Gray Eagle. Dar, în culise, presiunile nu s-au oprit pentru arme care ar putea schimba cursul războiului, a scris Politico.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel