Tancurile Abrams nu vor mai fi „vârf de lance”. SUA schimbă modul în care vor purta războaie: Blindatele americane, deși formidabile ca putere de foc, vulnerabile în conducerea asalturilor

Cristian Soare |
Data publicării:
Tanc Abrams / Armata SUA
Tanc Abrams / Armata SUA

La 6 mai 2025, secretarul Armatei SUA, Daniel Driscoll, a anunțat o schimbare semnificativă în desfășurarea operațională a tancurilor de luptă principale M1 Abrams, recunoscând natura evolutivă a războiului modern. Inspirându-se din lecțiile conflictului din Ucraina, Driscoll a subliniat necesitatea ca tancurile să se adapteze la amenințarea crescândă reprezentată de dronele ieftine. Această pivotare strategică subliniază angajamentul Armatei de a-și păstra capacitățile blindate, abordând în același timp provocările emergente de pe câmpul de luptă.

M1 Abrams, o piatră de temelie a forțelor blindate americane, a condus multe asalturi directe pe câmpul de luptă, valorificându-și puterea de foc formidabilă și blindajul. Cu toate acestea, proliferarea dronelor ieftine, echipate cu capacități avansate de supraveghere și atac, a expus vulnerabilități si celor mai moderne tancuri. În Ucraina, atât forțele ruse, cât și cele ucrainene au suferit pierderi semnificative de tancuri din cauza atacurilor cu drone, ceea ce a determinat o reevaluare a strategiilor de război blindat.  

 

Americanii schimbă strategia. Noua doctrină a SUA nu va mai folosi tancurile Abrams pentru a conduce asalturi, deși au o putere de foc formidabilă. Dronele ieftine au schimbat totul

 

2. Tanc Abram... (abrams---u-s--army-photo-by-visual-information-specialist-markus-rauchenberger_79751600.jpg)

Tanc Abrams / US Army, Markus Rauchenberger

Secretarul Armatei SUA, Driscoll, a subliniat necesitatea ca tancurile să opereze din poziții mai sigure, apărate, mai degrabă decât să conducă asalturi. Această abordare își propune să atenueze riscul de detectare și distrugere de către dronele inamice, care au devenit omniprezente pe câmpul de luptă modern. Armata SUA explorează integrarea sistemelor fără pilot pentru a conduce asalturile inițiale, permițând tancurilor să exploateze breșele și să ofere putere de foc susținută de la distanțe mai sigure.

Această schimbare de paradigmă în doctrina Armatei SUA semnalează mai mult decât o simplă ajustare tactică, este o recalibrare strategică ca răspuns la realitățile războiului dominat de drone. Tancuri precum M1 Abrams, odată concepute pentru asalturi frontale de înaltă intensitate, trebuie acum să adopte noi roluri pe câmpul de luptă.

Conceptul operațional evoluează către o utilizare tactică cu mod dublu: în primul rând, sprijin de foc cu rază lungă de acțiune folosind optica avansată, sistemele de control al focului și tunul de 120 mm al Abrams; în al doilea rând, o prezență întârziată în prima linie, după descoperirile inițiale ale sistemelor fără pilot. Această abordare minimizează expunerea la amenințarea acum omniprezentă a munițiilor de tip loitering cu costuri reduse și a dronelor kamikaze FPV, care și-au demonstrat eficacitatea letală în Ucraina, chiar și împotriva vehiculelor cu blindaj suplimentar și protecție de război electronic.  

 

Tancurile își recapătă valoarea nu ca vârfuri de lance, ci ca platforme de foc de precizie

 

3. Tancuri M1... (34897534970_77ce47e3dc_o_39373000.jpg)

Tancuri M1 Abrams / U.S. Army,  Sgt. Steve Johnson, flickr

Implicațiile sunt semnificative. Evitând angajamentul direct și oferind în schimb supraveghere de la distanțe protejate, tancurile își recapătă valoarea nu ca vârfuri de lance, ci ca platforme de foc de precizie. Aceasta înseamnă mai puține pierderi, continuitate operațională păstrată și capacitatea de a reangaja atunci când elementele fără pilot sau de infanterie au asigurat coridoare curățate de drone.

După cum s-a văzut în Ucraina, chiar și tancurile occidentale bine protejate pot fi făcute inoperabile de drone de 500 de dolari, subliniind rentabilitatea descrescătoare a asalturilor blindate tradiționale și consolidând trecerea Armatei SUA către supraviețuire prin retragere tactică și angajament în faze.

Din punct de vedere strategic, această pivotare se aliniază cu eforturile mai ample de modernizare ale SUA pentru a restructura forțele pentru operațiuni multidomeniu. Dependența tot mai mare de roiuri de drone, muniții ghidate prin satelit și transparență pe câmpul de luptă, permisă de rețelele ISR și informațiile open-source, impune Armatei SUA să echilibreze letalitatea cu stealth-ul.

Alocările bugetare reflectă această conștientizare: contractele recente pentru modernizarea Abrams, inclusiv configurația viitoare M1E3, acordă prioritate greutății reduse, conștientizării situaționale îmbunătățite și contramăsurilor electronice în detrimentul augmentării blindajului.

Bugetul de apărare FY2025 dedică aproape 400 de milioane de dolari pentru modernizarea Abrams, inclusiv 80,6 milioane de dolari pentru sistemele de transmisie (atribuite Allison Transmission) și un contract de 728 de milioane de dolari cu General Dynamics Ordnance and Tactical Systems pentru muniție IM HE-T de 120 mm, concepută pentru a sprijini angajamente indirecte sau de la distanță.  

4. Tanc ameri... (abrams_43442500.jpg)

Tanc american Abrams. Foto: US Army

Mai mult, General Dynamics Land Systems, principalul contractor pentru seria Abrams, continuă să fie beneficiarul contractelor de modernizare. Cel mai recent contract legat de aceste tancuri, atribuit în 2024, acoperă modernizarea variantei M1A2 SEPv3 și dezvoltarea inițială pentru platforma M1E3.

Cu toate acestea, cu tancurile care își asumă acum un rol de sprijin, mai degrabă decât unul de conducere, această evoluție poate schimba prioritățile viitoare de achiziții de la volum pur la supraviețuirea sistemului, conectivitate și interoperabilitate cu platformele fără pilot. În timp ce acest lucru poate reduce cantitatea de construcții noi, îmbunătățește calitatea și flexibilitatea misiunii unităților blindate în medii contestate de drone.  

Reevaluarea de către Armata SUA a strategiilor de desfășurare a tancurilor reflectă un răspuns serios la provocările reprezentate de războiul cu drone.

Prin adaptarea tacticilor, investiția în modernizare și accentuarea antrenamentului echipajului, Armata își propune să mențină relevanța și eficacitatea forțelor sale blindate într-o eră în care progresele tehnologice remodelează continuu câmpul de luptă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel