A spart gheața: Trump aprobă pentru prima dată în actualul mandat vânzarea de arme americane către Ucraina

Darius Muresan |
Data publicării:
Asistență de securitate americană pentru Ucraina. Photo source: U.S. Army
Asistență de securitate americană pentru Ucraina. Photo source: U.S. Army

Miercuri, administrația Trump a informat Congresul despre intenția de a aproba exportul de armament către Ucraina prin vânzări comerciale directe (DCS) în valoare de 50 de milioane de dolari sau mai mult, potrivit Kyiv Post, care citează surse diplomatice.

E prima vânzare de arme către Ucrina de când Trump a revenit la Casa Albă. Decizia vine la doar câteva săptămâni după ce administrația americană a suspendat toate ajutoarele militare legate de Ucraina pentru o reevaluare, subliniind o nouă prioritate: valorificarea influenței SUA pentru a pune capăt conflictului prin diplomație, și nu printr-un sprijin militar prelungit.

Congresul, în cel mai recent pachet de ajutor pentru Ucraina, a aprobat vânzări de arme prin DCS în valoare de peste 1 miliard de dolari. Administrația americană anterioară, condusă de președintele Joe Biden, permisese utilizarea unei părți din această sumă pentru a transfera arme extrem de necesare, precum mitraliere complet automate de calibru 50.

„Toate vânzările DCS sunt discrete; nu sunt anunțate public, așa cum se întâmplă în cazul vânzărilor militare externe (Foreign Military Sales)”, a declarat Colby Badhwar, analist de asistență în domeniul securității la Tochnyi, un grup de cercetare, pentru Kyiv Post.

„Noutatea este, practic, că vânzările de arme americane continuă, în ciuda predicțiilor că Trump ar întrerupe complet sprijinul pentru Ucraina”, a adăugat el.

Marți, un purtător de cuvânt al secretarului de stat american Marco Rubio a declarat că, dacă nu vor exista semne de progres, Washingtonul va „face un pas înapoi din rolul de mediator în acest proces”.

Amintim că vânzarea de arme vine în momentul în care Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat semnarea unui acord privind resursele minerale cu Ucraina. De asemenea, țările au convenit să înființeze un fond de investiții pentru reconstrucție americano-ucrainean. Acordul este considerat crucial pentru asigurarea accesului Ucrainei la asistență militară americană în viitor.

Acordul renegociat menționează că Ucraina va deține proprietatea resurselor naturale. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel