Zelenski: Prietenii noştri turci sunt implicați activ în modernizarea marinei ucrainene

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina și Turcia continuă să aibă relații politice și militare destul de bune. O bună dovadă o reprezintă recenta declaraţie a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care a spus că „prietenii noştri turci” sunt implicați activ în modernizarea marinei ucrainene.

Potrivit acestuia, Ankara construiește deja primul corp al unei noi corvete pentru Forţele Navale Ucrainene. Dacă toate termenele sunt respectate şi nu apar întârzieri pe perioada construcţiei, industria navală turcă ar trebui să termine de realizat corveta până la sfârșitul anului 2023. Acest lucru înseamnă că în decursul anului 2024, dacă corveta trece toate testele pe mare, va putea intra în serviciul Forţelor Navale Ucrainene.

În cadrul unui briefing susţinut cu ocazia sărbătoririi la Odesa a Zilei Forțelor Navale Ucrainene, pe 4 iulie, Zelenski a precizat că ’’prietenii noștri turci sprijină în mod activ dezvoltarea marinei ucrainene’’. 

Zelenski a confirmat jurnaliştilor că în prezent mai mulţi militari ucraineni sunt detaşaţi în Turcia pentru a încheia cursurile de pregătire pentru pilotarea și operarea dronelor turcești Bayraktar TB-2. Potrivit lui Zelenski, Ucraina va primi mai multe drone turcești destinate în principal flotei ucrainene şi aviației navale ucrainene.

"Consolidarea aviației noastre navale se desfăşoară cu succes. Ne așteptăm să primim în curând drone moderne Bayraktar", a spus Zelenski, potrivit site-ului KyivPost.

După cum am scris săptămâna trecută, Ucraina s-a dovedit a fi salvatorul Turciei într-o situație în care Ankara risca să piardă bani din contractele deja semnate pentru vânzarea elicopterelor turcești ATAK-2. Inițial, acestea erau destinate să fie echipate cu motoare licențiate de Statele Unite.

Dar, Washingtonul nu mai intenționează să elibereze o licență de export pentru Turcia, ca o consecinţă a deciziei Ankarei de a achiziționa sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400 și a sancțiunilor economice impuse industriei turce de apărare.

Astfel, Turcia a apelat la o importantă companie ucraineană pentru a sprijini dezvoltarea elicopterului greu ATAK 2.

Turkish Aerospace Industries (TAI), care lucrează la dezvoltarea proiectul elicopterului de atac T929, cunoscut și sub numele de ATAK 2, va cumpăra motoarele pentru acesta din Ucraina. În baza unui contract semnat cu gigantul producător ucrainean Motor Sich, TAI urmează să achiziţioneze 14 motoare care vor fi instalate pe elicopterele grele din clasa ATAK 2.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel