Zborul de linie MH17, doborât de un sistem BUK menit să lovească un avion de luptă ucrainean. Procuratura cere sentințe pe viață

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Procuratura olandeză a cerut miercuri închisoarea pe viaţă împotriva celor patru bărbaţi, trei ruşi şi un ucrainean, acuzaţi de doborârea acum şapte ani deasupra Ucrainei a cursei MH17 a companiei Malaysia Airlines, provocând moartea celor 298 de oameni aflaţi la bord, relatează Agerpres, care citează agențiile DPA şi AFP.

Cei patru sunt ruşii Serghei Dubinski, Igor Ghirkin şi Oleg Pulatov, precum şi ucraineanul Leonid Harcenko. Conform procurorilor, aceştia au jucat un rol central în transportul unei baterii antiaeriene BUK, care era destinată probabil să lovească un avion de război ucrainean.

"Dacă aceasta era intenţia lor, acest lucru nu schimbă cu nimic acuzaţia înfăptuirii unui act criminal", au subliniat procurorii, explicând că legislaţia Ţărilor de Jos "nu face distincţie între aeronave militare şi civile".

 

Rusia neagă orice implicare în tragedia MH17



Cei patru nu au recunoscut acuzaţiile şi nu iau parte la proces, doar unul dintre ei, Oleg Pulatov, fiind reprezentat de un avocat. Procesul este sensibil politic, Rusia negând orice responsabilitate, iar extrădarea acuzaţilor este improbabilă, notează dpa.

Cel mai cunoscut dintre suspecţi, Ghirkin (49 de ani), supranumit "Strelkov" (Trăgătorul), a fost unul din principalii comandanţi ai separatiştilor din estul Ucrainei la începutul conflictului cu armata ucraineană. Dubinski (57 de ani) ar avea legături cu serviciile de informaţii militare ruse, iar Pulatov (53 de ani) este fost membru al forţelor speciale ruse şi adjunctul lui Dubinski. La rândul său, Harcenko (48 de ani) ar fi condus o unitate separatistă.

Chiar dacă cei patru "nu au apăsat ei înşişi pe buton, au folosit (bateria) în lupta lor armată în scopul de a distruge un avion", a declarat în timpul audierilor de săptămâna aceasta procurorul Thijs Berger.

Un verdict în acest caz este aşteptat cel mai devreme în cursul anului viitor. Procesul început în primăvara lui 2020 are loc în Olanda întrucât majoritatea pasagerilor avionului, care zbura pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur, provin din această ţară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel