'Suntem pregătiţi pentru toate scenariile. Primul este diplomaţia, dialogul, pacea', dar dacă Statele Unite 'optează pentru calea militară, avem o forţă armată, un popor, o miliţie naţională care ar fi capabile nu doar să reziste şi să lupte, dar şi să câştige', a declarat Jorge Arreaza, într-o conferinţă de presă.
'Să dialogăm!', a îndemnat el, notând însă că 'opoziţia nu poate dialoga cu noi pentru că nu are permisiunea Statelor Unite'.
Situaţia este tensionată în Venezuela după o tentativă eşuată de lovitură de stat militară, la care a chemat Juan Guaido, recunoscut preşedinte interimar de SUA şi de alte în jur de 50 de state.
Autorităţile de la Washington au lansat săptămâna trecută o ofensivă pe toate planurile pentru a creşte presiunea asupra preşedintelui socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro.
Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a afirmat că preşedintele Donald Trump este pregătit, dacă va fi necesar, să ordone o intervenţie militară în Venezuela.
Rusia cere SUA să renunțe la „planurile iresponsabile”
Duminică, Serghei Lavrov a adresat un apel Statelor Unite şi aliaţilor lor 'să renunţe la planurile lor iresponsabile şi să acţioneze exclusiv în cadrul dreptului internaţional'. Ministrul rus a avertizat Washingtonul în privinţa 'consecinţelor oricărei acţiuni nesăbuite'.
De cealaltă parte, Mike Pompeo a declarat că ruşii 'trebuie să plece' din Venezuela, subliniind că 'toate ţările care se amestecă în dreptul poporului venezuelean de a restabili democraţia trebuie să plece'.
Luni, ministrul de externe Jorge Arreaza a mai afirmat că guvernul de la Caracas dezvoltă 'mijloace alternative la sistemele de schimb financiare' cu aliaţii săi Rusia şi China, pentru a 'ocoli blocada americană'. O delegaţie din Venezuela va fi prezentă la forumul economic de la Sankt-Petersburg din luna iunie, a spus Arreaza, evocând o posibilă participare a preşedintelui Maduro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News