Va afecta întârzierea F-35 livrarea de F-16 către Ucraina? Danemarca a răspuns deja la această întrebare

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Danemarca va livra 19 avioane de luptă multirol F-16 către Forțele Aeriene Ucrainene. Cu toate acestea, compania americană Lockheed Martin are probleme cu actualizarea Technology Refresh 3 (TR-3) pentru avioanel de vânătoare F-35, ceea ce a amânat livrarea aeronavelor cu această actualizare încă din această primăvară, mai întâi pentru aprilie și apoi pentru iunie 2024. Danemarca se număra printre clienţii care aşteaptă aceste aeronave.

Aceste informații au fost furnizate de Troels Lund Poulsen, Ministerul danez al Apărării. "Desigur, sunt foarte supărat pe acest lucru, deoarece forțele armate daneze au nevoie de avioane avansate pentru a face față provocărilor naționale și internaționale", a declarat Poulsen, potrivt fmn.dk.

Potrivit lui Poulsen, printre altele, el va discuta cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin, pentru a lua în considerare posibile soluții la întârzierea livrării de F-35 către Danemarca.

În același timp, declarația ministerului danez al apărării conține următorul aspect important: se susține că, potrivit forțelor armate, Danemarca va continua să antreneze piloții ucraineni pe avioanele de luptă multirol F-16 și problema transferului aeronavelor către Forțele Aeriene Ucrainene și că întârzierea F-35 nu va afecta angajamentele Danemarcei față de NATO.

Youtube video image

După cum a menționat anterior președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, Danemarca urmează să livreze 19 avioane de luptă F-16 către Ucraina și există deja un calendar clar pentru livrarea acestor avioane către Forțele Aeriene Ucrainene: șase avioane urmează să fie livrate până la sfârșitul anului 2023, alte șase în 2024 și șapte în 2025.

Recent, Armata belgiană a spus că avioanele de luptă în serviciul Bruxelles-ului sunt atât de uzate încât Ucraina nu le poate folosi în niciun fel.

Premierul belgian Alexander De Croo a indicat deja încă din februarie că Bruxelles-ul nu va furniza avioane de luptă Kievului. Aceeași informație a fost confirmată mai târziu, în luna mai, de ministrul belgian al Apărării, Ludivine Dedonder, care a spus că avioanele belgiene F-16 se aflau „la sfârșitul ciclului lor de viață”, ceea ce ar împiedica livrările chiar dacă Statele Unite le-ar aproba.

O explicație mai detaliată vine de la locotenentul Frédéric Goetynck, într-un interviu pentru ziarul belgian De Standaard. Potrivit acestuia, avioanele de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene belgiene sunt într-o stare atât de proastă încât nici armata belgiană nu le-ar mai folosi.

„Nu înseamnă că nu vrem (să trimitem avioane de vânătoare în Ucraina n.r.), dar avioanele noastre sunt uzate, sunt pensionate. Aceste avioane au zburat deja atât de multe ore încât structura lor este pur și simplu uzată, a declarat el pentru ziarul belgian Goetynck. „Nu poți trimite în Ucraina avioane pe care tu nu le-ai folosi”, a adăugat el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel