PAK DA de generația a V-a, lovit. Uzina aruncată în aer lângă Moscova, implicată în dezvoltarea bombardierului care va înlocui Tu-9MS și Tu-160

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagine grafică a unui bombardier dezvoltat în cadrul programului Envoy, sau PAK DA. Imagine ilustrativă DefenseExpress.
Imagine grafică a unui bombardier dezvoltat în cadrul programului Envoy, sau PAK DA. Imagine ilustrativă DefenseExpress.

Presa ucraineană, dar şi cea poloneză, citând surse ruseşti, a relatat informații potrivit cărora Uzina optică și mecanică Zagorsk (ZOMZ) din orașul Serghei Posad (60 km NE de capitala Moscova), care a fost aruncată în aer la 9 august 2023, a fost implicată încă din 2019 într-un program militar de dezvoltare a unui nou bombardier strategic cu numele de cod "Poslednik", mai bine cunoscut în realitate ca PAK DA, dar cunoscut și sub numele de "Produsul 80".

La uzina optico-mecanică din Zagorsk se lucra la programe de cercetare pentru o nouă generație de bombardiere invizibile pe radar, relatează agenția rusă Agentstvo, citată de publicaţia poloneză rmf24.

Miercuri dimineața, în regiunea Moscova a avut loc o explozie puternică pe teritoriul Uzinei Optice și Mecanice Zagorsk (ZOMZ). În jurul orei 11 a.m., în orașul Serghei Posad (60 km NE de capitala Moscova), din regiunea Moscova a avut loc o explozie puternică, iar pe cer s-a format o „ciupercă” mare de fum. Cauza incidentului a fost o detonare de obiecte pirotehnice  aflate în depozitele ZOMZ, conform unor  informații preliminare.  ZOMZ este una dintre facilităţile militare care furnizează de ani de zile echipamente armatei ruse.

Analiştii militari ai publicaţiei ucrainene Defense Express precizează că această uzină are un contract pentru "a efectua o parte importantă a lucrărilor de cercetare și dezvoltare, ce are termen de realizare până în 2027, în valoare de 69 de milioane de ruble.

Acest detaliu este important, deoarece ilustrează faptul că, în realitate, proiectul numit de ruşi PAK DA, lansat pentru a crea un înlocuitor pentru Tu-95MS și Tu-160, a primit termene de realizarea pe o perioadă îndelungată de timp. Corporația rusă Tupolev a început proiectarea PAK DA încă din 2009, dar până în 2021, doar un singur element al proiectului era gata - scaunul de ejectare pentru echipaj - iar designul final al bombardierului abia dacă era finalizat.

Cu toate acestea, aceste nuanțe nu au împiedicat propaganda rusă să afirme că în 2020 începuse deja construcția primului prototip de bombardier, dezvoltat în cadrul programului Poslednik, cunoscut și sub numele de PAK DA, și că primul zbor al acestui avion urma să aibă loc în 2025. Se pare că, chiar și în cele mai favorabile condiţii, rușii speră să construiască primul PAK DA abia în anii 2030.

Guvernatorul regiunii Moscovei, Andrei Vorobiov, a încercat să minimalizeze incidentul. De asemenea, el a negat faptul că uzina este implicată în proiecte militare speciale pentru armata rusă. "Uzina este implicată în producția de materiale pirotehnice", a declarat guvernatorul, însă presa independentă rusă are o altă părere.

Interesant este faptul că toate contractele fabricii au încetat să mai fie făcute publice imediat după începerea războiului din Ucraina. Cu toate acestea, contractele încheiate anterior sunt încă disponibile.

Potrivit site-ului de achiziții publice din Rusia, uzina Zagorsk a continuat să furnizeze sisteme şi echipamente optice armatei ruse timp de ani de zile și a fost implicată în dezvoltarea bombardierului invizibil de ultimă generație încă din 2019. 

 

Uzina Zagorsk, implicată în dezvoltarea unui bombardier de nouă generație

 

Contractul prevede că lucrările vor fi supravegheate de birourile militare ale Ministerului Apărării al Federației Ruse, care sunt responsabile de controlul calității și de acceptarea produselor.

"Envoy" - așa cum se numește aeronava de nouă generație - este un bombardier cu rază lungă de acțiune echipat cu tehnologie stealth - care reduce posibilitatea de detectare cu ajutorul sistemelor radarelor.

"Tupolev lucrează la acest proiect din 2009. Bombardierul va putea transporta rachete de croazieră strategice existente și viitoare, bombe de precizie, arme hipersonice și va fi echipat cu sisteme de război electronic de ultimă generație.

Presa de propagandă rusă a relatat că acesta ar fi capabil să traverseze liniile de front ale apărării aeriene NATO fără a fi detectat.

În 2019, ministrul adjunct al apărării din Rusia a anunțat că ''Envoy'' va intra în serviciu în 2027 și va putea înlocui întreaga linie de avioane militare cu rază lungă de acțiune (Tu-22, Tu-95 și Tu-160) cu un arsenal mare de arme de înaltă precizie, inclusiv rachete hipersonice.

Uzina de la Serghei Posad (Zagorsk pe vremea URSS) este una dintre cele mai vechi companii de optică din Rusia. Printre clienții săi se numără serviciile de securitate rusești. Printre altele, aceasta produce echipamente militare, inclusiv sisteme optice de ochire pentru tancuri. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel