Explozie puternică la o facilitate strategică de producție militară din Rusia

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagini din timpul unor exercițiului de luptă  Vostok-2018 al Armatei Rusiei, care a avut loc sub privirile lui Vladimir Putin. Sursă foto: Kremlin.ru
Imagini din timpul unor exercițiului de luptă Vostok-2018 al Armatei Rusiei, care a avut loc sub privirile lui Vladimir Putin. Sursă foto: Kremlin.ru

Miercuri dimineața, în regiunea Moscova a avut loc o explozie puternică pe teritoriul Uzinei Optice și Mecanice Zagorsk (ZOMZ). În jurul orei 11 a.m., în orașul Serghei Posad (60 km NE de capitala Moscova), din regiunea Moscova a avut loc o explozie puternică, iar pe cer s-a format o „ciupercă” mare de fum.

Cauza incidentului a fost o detonare de obiecte pirotehnice  aflate în depozitele ZOMZ, conform unor  informații preliminare.

În prezent, sunt cunoscute cel puțin 25 de victime. Au fost avariate și clădirile rezidențiale din apropiere, precizează presa locală citată de publicația ucraineană Militarnyi.

Muncitorii fabricii raportează că au fost evacuați de la locurile de muncă. Potrivit martorilor oculari, facilitățile de producție au fost grav avariate de explozie.

Compania este implicată în executarea ordinelor de apărare emise de statul rus, fiind specializată în producția de sisteme optice de aviație, camere termice și sisteme de ghidare în infraroșu, instrumente de supraveghere etc.

Gama de produse militare a companiei include, de asemenea, lunete, binocluri și sisteme de vedere pe timp de noapte.

În zona din apropierea locului exploziei, localnicii au descoperit un proiectil de artilerie calibru 152 mm de tipul 3VOF39, folosit de tunurile sovietice „Hyacinth”. Prezența anormală a elementelor de muniție înalt explozivă pe teritoriul fabricii ZOMZ (specializată în fabricarea instrumentelor optice și de ghidare optoelectronică) nu a primit deocamdată nicio explicație.

Nota autorului: Distrugerile înregistrate la fabrica ZOMZ sunt cele mai mari suferite de complexul militar-industrial rus de la începutul războiul ruso-ucrainean, având în vedere amploarea exploziei și importanța acestei facilități industriale.

Un incident de aproape de aceeași anvergură a avut loc cu mai bine de un an în urmă, pe 21 aprilie. Atunci, un incendiu de amploare a izbucnit în clădirea Institutului Central de Cercetare al Forțelor Aerospațiale Ruse din Tver (140 km NV de capitala Moscova). Acest institut a participat la dezvoltarea complexului de rachete „Iskander” și a creat, de asemenea, sistemele stealth ale aeronavelor Su-27 și Tu-160. Clădirea a ars în totalitate și 22 de oameni au murit. Cauza oficială a incendiului a fost un  „scurtcircuit”.

O zi mai târziu pe 22 aprilie 2022, un alt incendiu de amploare a izbucnit în orășelul Korolyov, situat la periferia nord-estică a Moscovei, care este numit „capitala spațială a Rusiei”. Multă vreme după izbucnirea incendiului, autoritățile locale au tăcut cu privire la locația incendiului, apoi au anunțat că acoperișul unei clădiri din zona industrială a luat foc. În clădire se făceau lucrări de reparații, în timpul cărora a avut loc o explozie.

Acestea sunt singurele incidente în urmă cărora au fost distruse facilități de infrastructură ale complexului militar-industrial rus, facilități la care se presupune că securitatea este una foarte severă.

Au fost și alte incidente soldate cu explozii la obiective militare cum ar fi depozite de muniții, combustibili, armamente și la baze militare, dar obiectivele respective erau direct legate de trupe și erau dislocate în Crimeea și în alte zone din apropierea frontului, iar importanța lor nu era una strategică.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel