Aerodromurile și depozitele de armament: Armata ucraineana a numit principalele ținte pentru rachetele ATACMS

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite au livrat Ucrainei aproximativ 20 de rachete ATACMS (Army Tactical Missile Systems). Aceste rachete au fost folosite deja de forțele ucrainene pentru a lovi două baze aeriene rusești cheie aflate pe raza teritoriilor ocupate de Rusia. Aceasta a marcat prima utilizare cunoscută a rachetelor ATACMS furnizate de americani de către Ucraina, provocând daune semnificative echipamentelor și instalațiilor militare rusești. Livrarea rachetelor ATACMS către Ucraina a atras atenția și a provocat reacții, inclusiv critici din partea președintelui rus Vladimir Putin, care a calificat-o drept o "greșeală".

La 17 octombrie, Forțele Armate Ucrainene au lovit pentru prima dată cu rachete ATACMS unele dintre cele mai importante elemente de infrastructură militară pe care trupele ruse de ocupaţie le au în regiune Luhansk și Berdyansk, aflate sub ocupaţie. 

Washingtonul ar fi pus la dispoziţia Kievului intre 20-30 de rachete ATACMS în versiunea MGM-140A Block I (M39). Corespondenții de război ruși au calificat lovitură asupra aerodromului Berdyansk drept una dintre cele mai grave din toată perioada războiului.

Rachetele ATACMS MGM-140A Block I au o rază maximă de acțiune de până la 165 de kilometri și sunt lansate de sisteme HIMARS și M270. Primul sistem transportă o rachetă, în timp ce M270, fiind un lansator de rachete pe șenile, transportă două.

Potrivit informaţiilor disponibile până în acest moment, Pentagonul nu a dorit să transfere către Ucraina rachetele în versiunea M57, cu un focos de 227 de kilograme și o rază de acţiune de până la 300 de kilometri, invocând constrângeri care ţin de resurse armatei SUA.

Potrivit publicaţiei ucrainene Focus, cu versiunea MGM-140A a rachetelor ATACMS, Forţele Armate Ucrainene pot lovi acum ținte inamice aflate Dzhankoy, Luhansk, Berdyansk, Mariupol și Genichesk. De asemenea, Capul Tarkhankut, unde a fost distrusă anterior o unitate S-400 Triumf, intra acum în raza de acţiune a rachetelor ATACMS.

 

Care sunt principalele ţinte aflate acum în reza de acţiune a rachetelor ATACMS?

 

Rachetele ATACMS vor fi lansate în primul rând în direcţia depozitelor strategice de combustibil din zonele aflate multe în spatele linie frontului, a declarat pentru Focus Valeri Riabikh, expert militar la publicaţia Defence Express.

Rachetele ATACMS cu o rază de până la 165 de kilometri pot lovi baza aeriană rusa din Yeysk și alte baze din regiunile Kursk și Belgorod. Dar armele cu rază lungă de acțiune sunt oferite Kievului de către partenerii săi occidentali cu condiția ca acestea să nu fie folosite pe teritoriul rusesc.

"Ucraina își respectă obligațiile internaționale și nu folosește arme occidentale pentru a ataca Federația Rusă. Arsenalul de mijloace militare ucrainene este în creștere, iar posibilitățile de utilizare eficientă a acestora împotriva Rusiei sunt vizibile", a conchis Riabikh.

Institutului american pentru Studiul Războiului a precizat Moscova se teme că utilizarea rachetelor ATACMS de către Forţele Armate Ucraine va afecta cursul ostilităților.

Președintele rus Vladimir Putin a calificat drept "o greșeală" decizia Washingtonului de a trimite Kievului rachete ATACMS. Puţin consideră că aceasta decizie  "nu va schimba deloc radical situația de pe front".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel