Ungaria achiziționează rachete AMRAAM pentru Gripen. Cea mai mare achiziție din istoria cooperării militare dintre Ungaria și SUA

Avion de luptă Gripen al Ungariei, sursă foto: NATO
Avion de luptă Gripen al Ungariei, sursă foto: NATO

Ungaria va cumpăra din Statele Unite rachete Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM), din SUA, conform unei declaraţii de intenţie semnate miercuri la Budapesta de ministrul ungar al apărării Tibor Benko şi ambasadorul SUA în Ungaria, David Cornstein.

Achiziţia este în valoare de 1 miliard de dolari și se înscrie în programul SUA pentru Vânzări militare în străinătate (Foreign Arms Sales), tranzacţia urmând să fie finalizată până la 30 septembrie a.c..

Anunțul a fost confirmat de către Ambasada Statelor Unite ale Americii în Ungaria.

Ministrul ungar al apărării a precizat că tranzacția rachetelor aer-aer are ca scop primordial descurajarea, dar și creșterea securității în regiune. Furnizorul contractului este compania americană Raytheon Technologies.

În cadrul conferinței comune, ambasadorul american a apreciat că acest contract este cea mai mare achiziție de armament din istoria cooperării militare dintre Budapesta și Washington.

Ungaria este membră NATO iar sub conducerea lui Viktor Orban, Budapesta și-a mărit bugetul alocat apărării de la 0.95% din PIB în 2013, la 1,21% în 2019.

Tranzacția rachetelor cu rază medie AIM-120C-7 (AMRAAM) a fost anunțată încă de anul trecut, DefenseRomania abordând acest subiect.

La momentul respectiv se preciza că a fost aprobată o vânzare militară externă în valoare de 500 de milioane de dolari care constă din 180 de rachete AMRAAM, rachete de instruire, dispozitive de securitate criptografice și de comunicații, dar și echipamente asociate către Ungaria.

Racheta AMRAAM este una din cele mai sofisticate din lume. Achiziționată de 37 de țări, inclusiv SUA, racheta AMRAAM a fost integrată și pe avioanele F-22, F/A-18, F-16 și F-15, precum și pe Eurofighter și JAS 39 Gripen.

Ungaria deține 14 aeronave Gripen.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel