Un nou avion de luptă pentru US Air Force? Lockheed Martin apără importanţa programului F-35 

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania Lockheed Martin apără importanţa programului pentru dezvoltarea avionului stealth F-35, deoarece Forțele Aeriene ale SUA (USAF) se gândesc pentru a doua oară, în ultimii doi ani, să cumpere un avion de vânătoare de generația a IV-a care să fie mult mai ieftin la întreţinere, iar costul pentru o oră de zbor să scadă semnificativ.

În loc să cumpere exclusiv avioane F-35, așa cum intenţiona de mai mult timp USAF, experţii militari din cadrul US Air Force au demarat începerea unui studiu pentru a analiza care va fi componenta viitoare a flotei de avioane de luptă – ar putea include avioane de luptă F-16 (cea mai nouă versiune construită) sau, de ce nu, un nou avion de vânătoare de generaţia 4.5, construit de la zero.

Ideea construirii de la zero a unui nou avion de luptă pentru Forțele Aeriene ale SUA îi aparţine generalului american Charles Q. Brown Jr, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA.

DefenseRomania a scris încă de ieri că mai multe publicaţii mass-media din zona militară, printre care Defense News şi Defense World, au relatat că US Air Force au început un studiu care va descrie ''combinația preferată'' de avioane de luptă și de alte avioane tactice care vor fi utilizate pentru a ajuta la construirea bugetului pentru anul fiscal 2023.

Cu alte cuvinte US Air Force derulează un studiu cu privire la componenţa – tipurile de aeronave – pe care trebuie să o aibă în viitor flota sa de avioane.

Demersul USAF de a face o analiză asupra componenţei pe care trebuie să o aibă flota sa de avioane ar putea include şi planurile de proiectare şi dezvoltare pentru un nou avion de luptă.  

Șeful de stat major al forțelor aeriene SUA, generalul Charles "CQ" Brown, a declarat că noul avion ar trebui să îmbine caracteristicile lui F-16 cu cele ale avioanelor de generaţia a V-a, cum ar fi F-22 și F-35, iar rezultatul ar trebui să fie un avion nou de generaţia 4.5.

 

Viitorul programului F-35 este pus la îndoială?


US Air Force intenţionează de mai mulţi ani să-şi îmbunătăţească flota de avioane de luptă stealth, în special segmentul alcătuit din avioane F-35. Cu toate acestea, în 2020 a deviat puţin de la acel plan de cumpărare de avioane stealth și a început să încheie un contract pentru avioane Boeing F-15EX, destinate să înlocuiască vechile F-15C. Costurile de operare ridicate ale unui singur avion F-35 a reprezentat unul dintre motivele pentru care USAF a renunţ să mai cumpere acest timp de avion, într-un ritm accelerat.

Costul de operare pe oră pentru un singur avion F-35A este de aproximativ 44.000 de dolari, potrivit publicaţiei FlightGlobal care citează date ale Departamentului Apărării din SUA. Experţii din cadrul Biroul de Evaluare a Costurilor și de Evaluare a Programelor din cadrul Pentagonului s-au arătat sceptici în privinţa scăderii costurilor de operare/oră pentru un avion F-35 la 25.000 de dolari până în 2025, acesta fiind şi un obiectiv asumat de compania Lockheed Martin.

La auzul veştii că USAF analizează posibilitatea construirii unui nou avion de luptă care să fie mai eficient de cât un F-15, dar mai puţin costisitor de cât un F-35, compania Lockheed Martin, producătorul acestor două aeronave, a reacţionat.

Reprezentaţii companiei au precizat că pun foarte mult accent pe reducerea costurilor de întreținere şi operare pentru F-35, amintind că în ultimii cinci ani, la nivelul companiei, au reuşit să reducă cu aproximativ 40% din costurile de susținere în termeni de cost pe oră de zbor. 

„Preconizăm o reducere similară cu 40-50% în următorii cinci ani. Considerăm că F-35 este foarte puternic poziționat în raport cu viitorul Forțelor Aeriene ale Statelor Unite.”

USAF plănuise inițial să achiziționeze 1.763 F-35A. Nu a spus niciodată în mod oficial că programul de achiziţie pentru aceste aeronave a fost redus, dar în ultimii ani a tot cumpărat avioane de generaţia a IV-a în loc de F-35.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel