Forțele aeriene ale SUA vor un nou și avansat avion de luptă. Ce se întâmplă cu F-16?

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Aeriene ale SUA par a fi interesate de dezvoltarea unui nou avion de luptă, nu neapărat unul de generaţia a V-a sau a VI-a, ci unul de generaţia 4.5, deoarece vor să înlocuiască vechile aeronave F-16, cel puţin asta susţine generalul american Charles Q. Brown Jr, Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene ale SUA.

Mai multe publicaţii mass-media din zona militară, printre care Defense News şi Defense World, au relatat că US Air Force au început un studiu care va descrie ''combinația preferată'' de avioane de luptă și de alte avioane tactice care vor fi utilizate pentru a ajuta la construirea bugetului pentru anul fiscal 2023.

Cu alte cuvinte US Air Force derulează un studiu cu privire la componenţa – tipurile de aeronave – pe care trebuie să o aibă în viitor flota sa de avioane.

Acesta ar putea include noi avioane de luptă F-16 de la Lockheed Martin sau, eventual, un nou avion de luptă de generație a 4-a sau 4.5, mai susţine publicaţia FlightGlobal.

US Air Force intenţionează de mai mulţi ani să-şi îmbunătăţească flota de avioane de luptă stealth, în special segmentul alcătuit din avioane F-35. Cu toate acestea, în 2020 a deviat puţin de la acel plan de cumpărare de avioane stealth și a început să încheie un contract pentru avioane Boeing F-15EX, destinate să înlocuiască vechile F-15C.

Demersul USAF de a face o analiză asupra componenţei pe care trebuie să o aibă flota sa de avioane ar putea include şi planurile de proiectare şi dezvoltare pentru un nou avion de luptă.  

Șeful de stat major al forțelor aeriene SUA, generalul Charles "CQ" Brown, a declarat că noul avion ar trebui să îmbine caracteristicile lui F-16 cu cele ale avioanelor de generaţia a V-a, cum ar fi F-22 și F-35, iar rezultatul ar trebui să fie un avion nou de generaţia 4.5. 

„Dacă avem capacitatea de a face ceva și mai capabil și mai rapid, de ce nu? Să nu cumpărăm doar de pe raft, ci să aruncăm o privire la altceva ce putem construi”, a declarat generalul Brown în timpul unei conferinţe.

Declaraţiile generalului Brown sunt considerate o noutate – prima dată când un oficial al Forțelor Aeriene vorbește despre introducerea unei alte aeronave de a IV-a generație în dotarea USAF. 

În ianuarie, fostul şeful de achiziții al Pentagonului pentru US Air Force, Will Roper, a dezvăluit că studiul în curs va oferi un răspuns dacă US Air Force ar trebui să cumpere sau nu noi avioane F-16 construite de Lockheed Martin.

Generalul Brown a spus că încă nu este convins că F-16 este opțiunea potrivită.

,,De fapt, vreau să pot construi ceva nou și diferit care nu este F-16’’, a precizat, în linii mari, Brown, adăugând că US Air Force ar trebui să acorde o mai mare importanţă avionului de antrenament Boeing T-7A Red Hawk şi programului Next Generation Air Dominance.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel