Ucraina va primi de la SUA alte trei vedete clasa Island, de data aceasta echipate cu armament

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Pe 14 noiembrie, șeful Departamentului de construcții navale al Comandamentului Forțelor Navale din Ucraina, căpitan rang 1 Vasyl Radchuk, a declarat că noile vedete clasa “Island”, pe care Statele Unite le vor preda armatei ucrainene anul viitor, vor veni echipate cu armamentul de luptă și vor fi dotate cu sisteme de navigație fabricate în SUA.

Potrivit acordului dintre Ucraina și SUA, în 2021 Forțele Navale ucrainene vor primi încă trei vedete de luptă clasa “Island” scoase din serviciul pazei de coastă americane, respectiv USCGC “Ocracoke” (WPB-1307), “Washington” (WPB-1331) și “Kiska” (WPB-1336). Acestea se vor alătura celor două nave de același tip primite de Ucraina în urmă cu un an și rebotezate P190 „Slavyansk” și P191 „Starobilsk”

"În prezent, trei ofițeri ai Forțelor Navale ucrainene se află în Statele Unite, unde sunt implicați direct în repararea acestor vedete", a declarat Radchuk. Potrivit acestuia, s-a luat deja decizia de consolidare a capacității de luptă a fiecărei nave și au fost stabiliți contractorii americani destinați să furnizeze armele, echipamentele și mijloacele tehnice suplimentare necesare vedetelor.

În ceea ce privește armamentul de la bordul vedetelor, se pare că partea ucraineană nu a ajuns încă la o variantă finală. Se consideră însă că acestea pot fi echipate cu sisteme de rachete cu rază scurtă de acțiune VGM-176B Griffin, similare celor existente pe celălalt tip de vedete pe care Ucraina le va achiziționa din SUA, “Mark VI”. În plus, acest lucru va necesita instalarea de sisteme de control și de direcționare a rachetelor.

Celelalte două vedete intrate deja în dotarea Forțelor Navale ucrainene, „Slavyansk” și „Starobilsk”, au fost primite fără armament la bord și echipate la începutul anului 2020 cu tunuri 2M-3M de 25 mm, dezvoltate acum aproximativ 70 de ani.

Conducerea Forțelor navale a precizat însă că este vorba despre o situație temporară. „În prezent, s-a luat decizia de modernizare tehnică și de reechipare a vedetelor de patrulare Slavyansk și Starobilsk, în cadrul la întreprinderilor naționale”, a declarat căpitanul Radchuk.

"Există multe zvonuri pe Internet cu privire la posibila instalare a lansatoarelor de torpile sau a sistemelor de rachete pe aceste nave. În primul rând este necesar să se evalueze toate acestea din punct de vedere tehnic, deoarece vedetele sunt deja construite și complet pregătite pentru utilizare", a adaugat Vasyl Radchuk.

Comentariul autorului: În prezent Forțele Navale ucrainene își concentrează activitatea pe constituirea așa-zisei “flote de țânțari”, formată din vedetele blindate de artilerie de producție proprie și din vedetele de patrulare “Mark VI” și de luptă clasa “Island” primite din SUA.

În cadrul acestui proces, la Berdyansk, în Marea Azov, va fi creată Baza Navală “Est” a Forțelor Navale ucrainene. Aceasta va include un divizion de vedete blindate de artilerie transferat de la Baza Navală “Sud”, din Odesa, precum și două noi divizioane de nave mici, dintre care unul pe baza vedetelor de patrulare “Mark VI”.

Cele cinci vedete de luptă clasa “Island” vor forma împreună un divizion, care probabil va fi alocat Bazei Navale “Sud” Odesa.

Pe termen mediu și lung, Forțele Navale ucrainene au în vedere reluarea programului “Corveta”, însă nu exclusiv pe plan național, ci în colaborare cu Turcia, în cadrul parteneriatului tehnico-militar încheiat în urmă cu o lună.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel