Ucraina va primi anul acesta zece elicoptere H125 echipate pentru monitorizarea zonelor de frontieră

Cătălin Costea |
Data publicării:

Ministerul Afacerilor Interne din Ucraina a informat că, anul acesta, Serviciul Graniței de Stat urmează să primească încă zece elicoptere Airbus H125, care vor sosi dotate cu echipamente optoelectronice pentru monitorizarea zonei de frontieră și zonei economice exclusive a Ucrainei.

Primele două elicoptere H125, primite de Ucraina pe 3 ianuarie 2020, au zburat aproape 460 de ore în cursul anului. În comunicatul ministerului se precizează că aceste elicoptere sunt de 4-5 ori mai economice decât cele rusești de tipul Mi-8, care mai există încă în dotarea Serviciului Graniței de Stat din Ucraina.

„În prezent, Serviciul Graniței de Stat a pregătit deja șase specialiști care pot opera elicopterele Airbus H125, precum și 64 de mecanici care sunt capabili să asigure întreținerea tehnică adecvată a acestora. În 2020, au fost construite patru hangare pentru elicoptere H125, două în regiunea Harkov și câte unul în regiunile Sumy și Kiev. De asemenea, se desfășoară lucrări pregătitoare pentru construirea unui hangar în regiunea Chernihiv", a declarat serviciul de presă al Ministerului Afacerilor Interne.

În total, Serviciul Graniței de Stat va primi 24 de astfel de elicoptere, în diverse configurații, care vor constitui două escadrile.

În 2018, Ucraina a semnat cu Airbus un contract, cu valoarea totală de 551 milioane de euro, pentru furnizarea a 55 de elicoptere incluzând 21 de aeronave folosite și modificate de tipul H225, 24 aeronave noi H125 și 10 aeronave noi H145, precum și piese de schimb, echipamente, simulatoare și servicii de instruire a personalului.

Comentariul autorului: Elicopterele grele, bimotor de tip H225 comandate de Ucraina, pentru care Franța deține în prezent drepturile comerciale, sunt adaptate pentru misiuni de căutare-salvare. Pe 26 noiembrie 2020, Ucraina a primit cel de-al cincilea elicopter H225 Super Puma (cu numărul de coadă 54).

Niciunul dintre tipurile de elicoptere comandate de Ucraina nu corespund celui pe care Airbus intenționează să îl asambleze în România, la Ghimbav Brașov, respectiv modelul IAR-H215M. Acesta este un elicopter multirol de atac, versatil, din categoria mediu-greu, care combină anduranța familiilor de elicoptere Cougar și Super Puma cu avionica, pilotul automat și cockpitul modelului H225M.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel