Ucraina prezintă oficial drona navală Magura V7 (Foto/Video): Această ambarcaţiune ar putea schimba din nou dinamica conflictului din Marea Neagră

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Ucraina prezintă noua dronă navală Magura v7, utilizată pentru doborârea a două avioane rusești Su-30. Sursa foto: Militarnyi.
Ucraina prezintă noua dronă navală Magura v7, utilizată pentru doborârea a două avioane rusești Su-30. Sursa foto: Militarnyi.

Direcția Principală de Informații (GUR) a Ucrainei a prezentat pe 15 mai 2025 specificațiile tehnice ale noii sale generații de drone navale, Magura V7. Potrivit informațiilor şi imaginilor prezentate de publicaţia ucraineană Militarnyi, această dronă de ultimă generație ar fi fost deja utilizată cu succes la începutul lunii mai pentru a doborî două avioane de vânătoare rusești Su-30, un eveniment care, dacă este confirmat pe deplin, marchează o modernizare notabilă a capacităților militare ucrainene în Marea Neagră.  

Războiul dronelor a devenit o caracteristică definitorie a conflictului ruso-ucrainean, vehiculele fără pilot – aeriene, terestre și maritime – jucând un rol central. Ambele tabere își îmbunătăţesc rapid tehnologiile, dar dronele maritime ucrainene, în special, au avut un impact major, forțând retragerea celei mai mari părți a Flotei Ruse din Marea Neagră din nord-vestul Mării Negre și din pozițiile din apropierea Peninsulei Crimeea.  

Magura V7, dezvoltată de compania Uforce, este un succesor îmbunătățit al modelului Magura V5. Noua versiune este dublă ca dimensiune, măsurând 7,2 metri și cântărind 3.400 kg. Această creștere a masei și a dimensiunii corpului navei îi permite să opereze eficient în mări unde condiţiile meteo sunt dificile.  

Îmbunătățirile aduse gamei operaționale, autonomiei și versatilității sunt substanțiale. Motorul diesel al dronei, care dezvoltă 270 de cai putere este conectat la rezervoare de combustibil de 1.200 de litri pentru a-i crește raza operațională de la 450 la 800 de mile nautice – aproximativ 1.500 de kilometri. Potrivit Militarnyi, drona Magura V7 poate desfășura misiuni autonom timp de 48 de ore sau până la 7 zile atunci când dispune şi de un generator.

Capacitatea sa de transport a fost mărită la 650 kg, permițând instalarea atât a unui focos, cât și a unor arme auxiliare. Printre acestea se numără o turelă echipată cu un modul optic de ochire și un lansator dublu capabil să utilizeze rachete aer-aer AIM-9M Sidewinder.  

Configurația de nava de lupta anti-aeriana a atras o atenție deosebită. Varianta de apărare aeriană a dronei, prezentată în timpul evenimentului, a fost echipată cu două piloni de aviație utilizați ca ghidaje fixe pentru rachetele aer-aer AIM-9M Sidewinder.

Direcționarea rachetei se realizează prin rotirea corpului dronei pentru ochire orizontală, în timp ce sistemul de căutare în infraroșu al rachetei gestionează urmărirea verticală într-un câmp vizual de 60-67°.

 

Magura V7 ar putea schimba din nou dinamica conflictului din Marea Neagră

 

Un comandant al ,,Grupului de luptă 13'' din cadrul GUR, care operează aceste drone, a declarat în timpul prezentării că în configurații viitoare, drona va fi echipată și cu rachete aer-aer de fabricație sovietică R-73, ca alternativă la sistemele americane.

Designul multi-rol pe care il are acest tip de drona extinde profilul misiunilor la care poate participa. Pe lângă utilizarea în luptă, Magura V7 este destinată unei varietăți de misiuni, inclusiv logistică, patrulare și monitorizare maritimă.

Inginerii ucraineni susțin că drona poate fi echipată pentru stingerea incendiilor și transportul de mărfuri. La fel ca predecesorul său, modelul Magura V7 se bazează pe un sistem de comunicații prin satelit multi-canal care menține integritatea operațională în prezența sistemelor de război electronic inamice.  

Lansarea Magura V7 subliniază angajamentul Ucrainei de a inova rapid și de a dezvolta noi capacități militare pentru a contracara forțele rusești. Dacă performanțele sale se ridică la nivelul specificațiilor prezentate și al succeselor comunicate deja, Magura V7 ar putea schimba din nou dinamica conflictului din Marea Neagră, consolidând poziția Ucrainei în domeniul războiului naval fără pilot.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel