Ucraina, Marea Britanie și Polonia anunță un pact de securitate, pe fondul tensiunilor cu Rusia. Moscova are de ales între două direcții

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Trupe de Desant Aerian ale Federației Ruse
Trupe de Desant Aerian ale Federației Ruse

Așteptatul pact de securitate dintre Ucraina, Marea Britanie și Polonia a fost anunțat, în mod oficial, ieri, la Kiev, cu ocazia vizitei Secretarului de Externe britanic, Liz Truss.

Cooperarea avansată dintre cele trei țări este menită să aprofundeze relațiile în chestiuni de securitate cibernetică și energetică, combaterea dezinformării, coordonarea sprijinului pentru Platforma Internațională Crimeea, dar și alte domenii de interes, se precizează în declarația comună a  ministrului de externe ucrainean și omologului britanic.

„Alianța tripartită va consolida cooperarea economică, comercială și energetică dintre Ucraina, Polonia și Regatul Unit. De asemenea, va ajuta la protejarea Ucrainei de agresiunea rusă. Acest format va fi o garanție eficientă a păcii, securității și dezvoltării în Europa”, a subliniat ministrul ucrainean de externe, Dmitri Kuleba.

Pentru stabilirea cadrului general de colaborare, cele trei țări vor elabora un memorandum tripartit de cooperare.

Formarea acestei ”alianțe tripartite” axată, se pare, mai mult pe aspecte informaționale, este o consecință evidentă a agresiunii Rusiei față de Ucraina și, în contextul actual de iminență a unei invazii, are ca scop imediat, să transmită Moscovei un mesaj de consolidare a sprijinului internațional în favoarea Ucrainei.

„Polonia și Regatul Unit vor continua să ofere sprijin Ucrainei, fiind în unitate cu Ucraina în fața agresiunii ruse și angajându-se pe deplin să fie alături de națiunea ucraineană în eforturile sale de apărare a suveranității, independenței și integrității teritoriale a Ucrainei în cadrul frontierelor sale recunoscute internațional”, a precizat Ministerul de Externe de la Kiev.

Între timp, evenimentele recente indică în direcția unei confruntări militare sau, cel puțin, nu se întrevede o dezescaladare pe termen scurt.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a reclamat la începutul săptămânii un „genocid” în estul Ucrainei, iar, ieri, separatiștii ruși din Donbassul aflat în afara controlului Kievului, au început să bombardeze poziții de-a lungul liniei frontului, într-o aparentă încercare de a provoca o reacție similară din partea trupelor ucrainene.

În plus, Rusia a reiterat, ieri, propunerea inițială din decembrie, prin care cerea Statelor Unite să își retragă trupele din estul Europei. Moscova a solicitat, de asemenea, ca Occidentul să renunțe la sprijinul său militar pentru Ucraina și să retragă toate armele deja livrate. Fără aceste concesii, ofertele SUA și ale NATO, de a dezbate subiectul privind limitarea desfășurării  rachetelor în Europa, ar fi discutabile, a avertizat Moscova.

Între timp, amenințarea cu invazia nu a produs în Ucraina efectul scontat de Rusia, și anume renunțarea la proiectul de integrare euroatlantică. De asemenea, NATO a răspuns nefavorabil cererilor Moscovei.

 

Rusia are de ales între invadarea Ucrainei sau continuarea războiului informațional 

 

În acest nou context, ar mai rămâne pentru Moscova doar două direcții principale de evoluție a situației.

Prima ar fi să invadeze estul Ucrainei, sudul Basarabiei și Insula Șerpilor, linia frontului urmând să se stabilizeze pe Nipru, respectiv estuarul Nistrului.

Cea de-a doua este continuarea războiului informațional cu NATO și creșterea presiunilor asupra Ucrainei, în scopul antagonizării poporului ucrainean față de conducerea de la Kiev, dar mai ales față de NATO.

Ulterior ar urma o răsturnare, așa-zis populară, a guvernului ucrainean sau un referendum național, la presiunea tot așa-zis populară, de renunțare la cursul actual de politică externă. Pe această linie de evoluție există și risc de război civil, poate aceasta fiind de fapt intenția Rusiei.

Serviciile de informații americane avertizează ca iminentă aplicarea scenariului de invadare a Ucrainei, deși nu detaliază unde se vor opri rușii, în timp ce în rândul opiniei publice internaționale, liderilor occidentali și chiar altor lideri, încă, există convingerea că problema se va rezolva la masa tratativelor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel