Ucraina intenționează să lanseze, în acest an, doi sateliți de observare a Pământului

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:

Uniunea Internațională de Telecomunicații a transmis, recent, Ucrainei alocarea frecvențelor radio pentru funcționarea orbitală a sateliților de teledetecție din seria „Sich”, de nouă generație.

Potrivit publicației online Defence Express, acest pas este o etapă importantă înainte de lansarea satelitului „Sich-2-M”, care va fi programată la 30 de ani de la obținerea independenței Ucrainei – 24 august 1991.

Pe lângă „Sich-2-M”, Ucraina a mai planificat să trimită pe orbită, în acest an, satelitul „Sich-2-1”.

Ambii sateliți au fost realizați în Ucraina, la Biroul de Proiectare „Sud” (Iujnoie State Design Office)  din Dnipro.

Potrivit comunicatelor oficiale, cele două aparate sunt destinate observării suprafeței Pământului, „Sich-2-1” asigurând inclusiv monitorizarea parametrilor ionosferei.

Rezoluția maximă a imaginilor asigurată de „Sich-2-M” este de trei ori mai bună decât la „Sich-2-1”, valoarea de 2,4 metri, în banda pancromatică (imagini doar în alb și negru), intrând în categoria rezoluțiilor înalte. În plus, aparatura de pe „Sich-2-M” obține imagini multispectrale și în infraroșu, la rezoluții mai mici de 7,8 m, respectiv 102 m.

„Sich-2-M” are o masă totală de 525 kg, încărcătura utilă fiind de 150 kg, în timp ce „Sich-2-1” este de trei ori mai mic.

Orbita ambilor sateliți este circulară și sincronă solar (circular sun-synchronous orbit - sateliții revin în aceeași poziție față de soare după o perioadă completă de revoluție, de un an), la o altitudine de 668 km.

Acest tip de orbită este utilă pentru obținerea de imagini, spionaj și observații meteo, deoarece un anumit punct de pe suprafața Pământului este observat sub același unghi de iluminare a Soarelui la fiecare trecere a satelitului, fapt care permite o bună comparație a imaginilor.

Durata de viață a celor doi sateliți este estimată la cinci ani.

Comentariul autorului: Preocupările țărilor pentru trimiterea în spațiu a sateliților sunt în creștere. Cererea mărită pentru această piață este dată de creșterea gradului de acces la tehnologie și reducerea costurilor cu fabricarea și lansarea sateliților. În unele cazuri, cum este cel al Ucrainei, nevoia pentru servicii de satelit este dictată de cerințe de siguranță națională.

Ucraina, de la obținerea independenței, în 1991, a mai avut pe orbită trei sateliți, Sich-1, Sich-1M și Sich-2, toți cu rol de observare a Pământului, lansați de pe teritoriului Rusiei în 1995, 2004, respectiv 2011.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel