Ucraina îndeamnă la calm. Prins între riscul panicării populației și cel al pierderii sprijinului extern, Kievul susține că invazia rusă nu este iminentă

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Soldat al Armatei Ucrainei, pe frontul din Donbas, estul țării. Sursă: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook
Foto: Soldat al Armatei Ucrainei, pe frontul din Donbas, estul țării. Sursă: Ministry of Defense of Ukraine - Facebook

Oficialii de la Kiev încearcă să liniștească societatea ucraineană privind iminența invaziei ruse, deși recunosc că amenințarea este reală și că în cursul zilei este așteptat un nou transport de echipament militar american pentru consolidarea apărării țării în caz de necesitate.

În cadrul unui discurs ținut pe 25 ianuarie în parlamentul ucrainean, ministrul Apărării Oleksii Reznikov a declarat că „chiar, nu există motive să credem” că Rusia va ataca cu siguranță Ucraina, precizând că trupele ruse nu au constituit încă grupările de luptă cu care ar putea forța străpungerea graniţei.

„Nu vă faceți griji, dormiți liniștiți!”, a declarat Reznikov. „Nu este nevoie să vă faceți bagajele.”

Precizările ministrului Reznikov vin în urma mai multor asigurări venite din partea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a altor oficiali. Luni, 24 ianuarie, Zelenski a declarat public că “situația este sub control”.

Tot luni, într-un interviu difuzat în seara zilei, ministrul Apărării a recunoscut însă că „există scenarii riscante, posibile și chiar probabile în viitor”.

Analiștii ucraineni consideră că guvernul ucrainean este prins între încercarea de a calma populația  și garanția că primește suficientă asistență din partea Occidentului în cazul în care invazia va avea loc.

„Autoritățile ucrainene încearcă să prevină destabilizarea și panica în interiorul țării, de unde și declarațiile de calmare potrivit cărora nu există riscul unei invazii ruse iminente”, a declarat analistul politic ucrainean Volodimir Fesenko.

„Planurile Kremlinului includ subminarea situației din interiorul Ucrainei, stimularea isteriei și a fricii în rândul ucrainenilor, iar autorităților de la Kiev le este din ce în ce mai dificil să țină sub control acest bulgăre de zăpadă”, a adăugat acesta.

Un sondaj al Institutului Internațional de Sociologie din Kiev, efectuat în perioada 21-22 ianuarie, a evidențiat că aproximativ 48% dintre ucraineni cred că o invazie în următoarele luni reprezintă o amenințare reală, în timp ce 39% consideră că invazia nu va avea loc, mesajele și semnalele transmise făcând parte războiul informațional.

Între timp, platformele specializate în monitorizarea mesajelor transmise prin sistemul ACARS (legături de date pentru transmiterea mesajelor între aeronave și stațiile de la sol) confirmă că un al treilea transport arme din SUA se îndreaptă către Ucraina, la bordul aeronavei Boeing 747 cu numărul de înregistrare N729CA și indicativul de apel CMB314.

Informația a fost confirmată de oficiali ucraineni, cu precizarea că face parte din noua tranșă, de 200 de milioane de dolari, primită de Ucraina ca asistență de securitate din partea SUA. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel