Ucraina și Turcia ar putea dezvolta și produce în comun drone Bayraktar

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Drone turcească Bayraktar TB2 a Armatei Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev
Drone turcească Bayraktar TB2 a Armatei Ucrainei. Foto: Administrația Prezidențială de la Kiev

Ambasadorul Turciei în Ucraina, Yagmur Ahmet Guldere, a declarat că Ankara și Kievul poarte în prezent discuţii despre dezvoltarea în comun și chiar fabricarea de drone Bayraktar TB2 în Ucraina, asta dacă vor fi îndeplinite toate condițiile.

Ambasadorul Turciei în Ucraina a făcut aceste precizări într-un interviu acordat Interfax-Ucrainei, unde printre alte subiecte s-a discutat şi despre cât de importantă este cooperarea în domeniul militar dintre Ankara şi Kiev.

,,Cred că industria de apărare poate deveni un nou simbol în cooperarea turco-ucraineană’’ a spus Guldere cu referire la un posibil acord privind dezvoltarea şi producerea de drone Bayraktar.

Potrivit lui Ahmet Guldere, anul acesta, oficiali din ambele țări s-au întâlnit de două ori pentru a discuta aspecte ce ţine de cooperarea în domeniul industriei de apărare, precizează Armyinform.com.ua.

Într-un articol redactat recent precizam că Ucraina încearcă să achiziționeze un alt lot de drone din Turcia, iar acest subiect a fost discutat în timpul vizitei oficiale a ministrului turc al Apărării la Kiev, la începutul lunii iulie.

După cum şi Ahmet Gulder precizează în interviul acordat Interfax-Ucrainei, ministrul ucrainean al Apărării, Andrei Tăran, după o întâlnire cu omologul său turc Hulusi Akar, a ţinut să aduc în atenţia acestuia, intenţia Ucrainei de a achiziţiona un nou lot de drone Bayraktar TB2, precizează DailySabah.

În cadrul reuniunii, cei doi miniștri ai apărării au discutat, de asemenea, despre relațiile bilaterale și evoluțiile mediului regional de securitate, precum și despre viitoarele cooperări în proiecte din domeniul maritim şi aerian.

Trebuie amintit faptul că, în noiembrie 2018, în timpul vizitei efectuate în Turcia de către Petro Poroșenko – președintele Ucrainei la momentul respectiv – a fost semnat la Ankara un contract pentru achiziționarea de drone pentru forțele armate ucrainene. La acel moment, se speculase că respectivul contract prevedea livrarea a șase drone de luptă, două stații de control și 200 de rachete ghidate. Documentul prevedea, de asemenea, un set de piese de schimb, mentenanţa și instruirea personalului militar. 

Câteva luni mai târziu, la începutul anului 2019, Kievul preciza că a semnat cu Ankara un acord pentru achiziționare a 12 UAV-uri Bayraktar TB2. Începând cu martie 2019, Forțele armate ale Ucrainei au primit şi testat cu succes trei vehiculele aeriene fără pilot Bayraktar TB2, iar în toamna aceluiaşi an Kievul a decis să trimită mai mulţi militari ai Forţelor Aeriene Ucrainene în Turcia, pentru a fi instruiţi să opereze pe acest tip de vehiculele aeriene fără pilot.

În lună martie a acestui an, ministerul ucrainean al Apărării şi-a anunţat intenţia de a fi parte a unui proces comun de producţie de vehicule aeriene fără pilot. La acel moment, Kievul primise un total de șase drone Bayraktar TB2 de la producătorul turc Kale-Baykar.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel