Ucraina, contractul cu Cehia pentru 26 de obuziere DANA M2

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Forțele Armate Ucrainene au atribuit un contract companiei cehe Excalibur Army pentru ai furnizarea 26 de obuziere autopropulsate DANA M2 modernizate, precizează presa ucraineană.

Săptămâna trecută, precizam că generalul-maiorul Andriy Malinovsky, comandant în cadrul Forțelor Armate Ucrainene, a oferit un interviu publicaţiei ucrainene ArmyInform, unde, printre altele, a vorbit despre necesitatea ca armata ucraineană să înlocuiască vechile obuziere tractate, moştenite din perioada sovietică, cu unele autopropulsate.

Malinovsky preciza că Ucraina intenționează să înlocuiască sistemele de artilerie sovietice 2A36, 2A65, 2S19, 2S5 cu obuziere autopropulsate de 155 mm pe un șasiu cu roți și obuzierele 2S1 și 2S3 cu obuziere autopropulsate de 155 mm pe un șasiu cu șenile.

Obuzierele poloneze pe șasiu șenilat „KRAB” şi obuzierele autopropulsate de 152 mm "DANA-M2, erau două tipuri de obuziere la care Malinovsky a făcut referire ca fiind două soluţii viabile pe care Ucraina le i-a în calcul pentru înlocuirea vechilor obuziere tractate.

 

Ucraina a bătut palma cu Cehia pentru 26 de obuziere autopropulsate DANA M2

 

Contractul pe care Forțele Armate Ucrainene l-a încheiat, în această săptămână, cu compania cehă Excalibur Army este evaluat la peste 40 de milioane de dolari. Ca parte a acestui contrat, Ucraina va primi 26 de obuziere autopropulsate DANA M2 de 152 mmm, plus câteva mii de proiectile de diferite tipuri. Acest model de obuziere se afla şi în serviciul armatei cehe.

Obuzierele autopropulsate DANA M2, achiziţionate de Ucraina, nu sunt noi. Acestea fiind staţionate în depozitele companiei Excalibur Army, dar urmează să fie reparate și modernizate, în special, cabinele vor fi îmbunătățite, ceea ce va deveni mai convenabil din punct de vedere ergonomic. Atât, cabinele cât şi tunul de 152 mm sunt instalate pe șasiul cu roți Tatra 815 (8x8). 

Acest acord a provocat o discuție aprinsă în Ucraina, deoarece unii oficiali politici de a Kiev consideră că statul aruncă banii pe tehnică militară învechită şi că la mijloc există suspiciuni de acte de corupţie în privinţa semnării. De asemenea, atrag atenția asupra lipsei de finanțare pentru dezvoltarea obuzierului ucrainean de 155 mm 2S22 „Bogdan’’.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel