Ucraina intenționează să cumpere obuziere autopropulsate Dana M2

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

De la începutul agresiunii militare ruseşti din 2014, Ucraina a luat treptat decizia să facă o reformă substanţială a armatei, atât din punct de vedere organizaţional, dar mai ales din punct de vedere al înzestrării militare. Astfel, armata ucraineană şi-a propus ca tehnica sa militară să fie cât mai aproape de standardele NATO, obiectiv pe care l-a reconfirmat recent generalul ucrainean Andriy Malinovsky, precizând că este luată în calcul, în viitorul apropiat, schimbarea vechilor obuziere tractate, cu unele autopropulsate.

Generalul-maiorul Andriy Malinovsky, comandant în cadrul Forțelor Armate Ucrainene, a oferit un interviu publicaţiei ucrainene ArmyInform, unde, printre altele, a vorbit despre necesitatea ca armata ucraineană să înlocuiască vechile obuziere tractate, moştenite din perioada sovietică, cu unele autopropulsate.

Ucraina intenționează să înlocuiască sistemele de artilerie sovietice 2A36, 2A65, 2S19, 2S5 cu obuziere autopropulsate de 155 mm pe un șasiu cu roți și obuzierele 2S1 și 2S3 cu obuziere autopropulsate de 155 mm pe un șasiu cu șenile.

În prezent, unitățile de artilerie ale armatei ucrainene au tunuri de 122 și 152 mm, care trebuie înlocuite cu versiuni mult mai moderne. Andriy Malinovsky precizează că la nivelul armatei ucrainene s-a decis trecerea treptată la obuziere de calibru de 155 mm care îndeplinesc standardele NATO, deoarece acest calibru de artilerie este mai comun și mai acceptat în majoritatea armatelor dezvoltate.

În acest scop, este planificată înlocuirea treptată a sistemelor de artilerie (2A36, 2A65, 2C19, 2C5) cu obuziere autopropulsate de 155 mm pe un șasiu cu roți și unele tipuri de obuziere autopropulsate (2C1 și 2C3) cu obuziere autopropulsate de calibru 155 mm pe șasiu șenilat. 

Potrivit generalului ucrainean nu este exclus ca Ucraina să achiziţioneze obuziere poloneze pe șasiu șenilat „KRAB”, cu posibilitatea ca acestea să fie produse şi în Ucraina, dar şi posibilitatea achiziţionării de obuziere autopropulsate de 152 mm "DANA-M2", fabricate în Republica Cehă. Obuzierele DANA-M2 sunt considerate a fi o variantă fezabilă pentru înlocuirea obuzierelor tractate, aflate azi în dotarea forţelor terestre ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel