Ucraina: Concernul de stat Ukroboronprom va fi desființat. Reformă masivă în industria militară

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Concernul naţional ucrainean în domeniul comerţului cu arme, „Ukroboronprom", urmează să fie desfiinţat şi înlocuit cu un organism de stat separat, care va avea atribuţii extinse.

Anunțul a fost făcut de Serhi Krivonos, secretar adjunct al Consiliului de Apărare şi Securitate Naţională din Ucraina, informează Radio România. Potrivit oficialului de la Kiev, noua entitate va avea în subordine toate întreprinderile aflate acum sub umbrela „Ukroboronprom".

„Reforma în Ukroboronprom va contribui la reducerea riscurilor de corupție în industria de apărare", a precizat Krivonos. Amintim că, la sfârşitul lunii feburarie, proiectul jurnalistic „Banii noştri/Naşi hroşi" a publicat o investigaţie din care reiese că persoane cu funcţii înalte în statul ucrainean au complotat cu oficiali din concernul „Ukroboronprom", asociația întreprinderilor ucrainene din industria militară, câștigând milioane de hrivne în urma achiziţiilor de piese de contrabandă din Federația Rusă.

 

Industria de apărare din Ucraina, victimă a corupției la cel mai înalt nivel

 

Ancheta jurnalistică arăta că în deturnarea de fonduri ar fi fost implicat inclusiv Igor Gladkovski, fiul prim-secretarului adjunct al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleg Gladkovski, demis de Poroşenko după publicarea investigaţiei. Se presupune că Igor Gladkovski și partenerii săi au colaborat cu oficiali din domeniul apărării, cumpărând diverse piese de schimb de la traficanți ruși.

„Prețurile pentru aceste piese de schimb, care adesea nu corespundeau standardelor de calitate, erau umflate de câteva ori. Ulterior, în urma colaborării cu cei din conducerea Ukroboronprom, aceste piese de schimb erau vândute uzinelor ucrainene din industria militară", au explicat jurnaliştii proiectului media „Banii noştri/Naşi hroşi". Aceştia au menţionat că din gruparea infracţională făceau parte, printre alţii, fostul prim-secretar adjunct al Consiliului Național pentru Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleg Gladkovski, fiul său Igor, un fost angajat al „Ukroboronprom", Vitali Jukov și şefi din diverse structuri de apărare ucrainene. Oleg Gladkovski era descris de jurnalişti drept un prieten al actualului președinte ucrainean, Petro Poroșenko, și „omul care păzeşte industria de apărare" din Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel