Compania ucraineană Antonov ar putea asambla avioane de luptă F-15EX. Decizia stă în pixul autorităţilor de la Kiev

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania ucraineană Antonov ar putea coopera cu Boeing pentru a asambla avioane de luptă F-15EX şi avioane de antrenament T-7 Red Hawk, dar în schimb, guvernul de la Kiev ar fi luat în considerare, în mod neașteptat, cumpărarea de avioane civile Boeing 737, precizează publicaţia ucraineană Defense Express .

Livrarea și asamblarea unor avioane militare americane în Ucraina, ar putea deveni realitate în scurt timp. Gigantul american Boeing, producător de avioane civile și militare, a luat în calcul posibilitatea de a asambla avioane militare pe liniile de producţie ale companiei ucrainene Antonov. Alexander Los, fostul director al companiei Antonov, a făcut toate aceste precizări într-un interviu acordat publicaţiei Defense Express

În același timp, potrivit informațiilor neconfirmate, în locul acestei oferte unice, Cabinetul de Miniștri al Ucrainei ’’a dat naștere” ideii de a cumpăra un Boeing 737 în locul unui avion de luptă.

Alexander Los, fost director al companiei Antonov, a precizat că partea ucraineană face apel la Boeing pentru a da curs oportunităţii de a livra cea mai recentă versiune a avionului de luptă multi-rol F-15EX, dar şi avionul de antrenament T-7 Red Hawk, deoarece acestea răspuns nevoilor actuale ale Forțelor Armate Ucrainene. 

Los susţine că implementarea acestui proiect ’’sta în aer’’, o decizie fiind mult aşteptată din partea guvernului de la Kiev.

Publicaţia Defense Express aminteşte că în 2019, Ministerul ucrainean al Apărării a apelat la Boeing, înaintând o propunere de a primi avioane de luptă și de antrenament. Această solicitare a fost revizuită de Boeing și pusă în aplicare, dar negocieri ulterioare au fost întârziat de partea ucraineană.

În septembrie 2019, reprezentanți ai Departamentului de Stat și ai Departamentului Apărării al SUA au vizitat compania Antonov, deoarece Boeing a solicitat o licență de export pentru a furniza avioane T-7 Red Hawk către Ucraina, prin intermediul unui parteneriat cu compania Antonov. 

 

F-15 ar urma să înlocuiască Su-27 ale Ucrainei

 

Alexander Los susţine că din vara anului 2020, furnizarea de avioane T-7 către Ucraina a fost aprobată parţial, iar în cadrul acestui proiect, compania Antonov ar putea avea rolul de centru regional de mentenanţă pentru aceste aeronave. Dacă acest proiect va fi implementat cu succes, ar deschide calea către o posibilă livrare de avioane F-15EX către Ucraina.

În luna aprilie, expertul american în politică externă și studii de apărare al Foreign Policy Research Institute (FPRI), Stephen Blank a declarat că președintele Statelor Unite, Joe Biden, și administrația acestuia trebuie să furnizeze avioane de luptă F-15 către Ucraina, deoarece trebuie să ofere un răspuns în faţa ambiţiilor rusești în Europa de Est.

Ucraina are în prezent o flotă de aproximativ cincizeci de avioane Sukhoi Su-27 Flanker, de fabricaţie sovietică. Se crede că aproximativ treizeci de avioane Su-27 Flanker sunt în stare operaționala. 

La momentul respectiv, Stephen Blank preciza că singura alternativă occidentală care poate înlocui avioanele Su-27 sunt aeronavele F-15 Eagle, fabricate de Statele Unite.

Expertul american era de parare că Statele Unite ar trebui să pună la dispoziţia Ucrainei – sub forma unui pachet de ajutorare – cel puţin 100 de avioane F-15, șase până la opt E-2C-2000 Hawkeye și opt până la 12 avioane militare de realimentare în aer KC-135R, muniții inteligente, rachete de croazieră și alte echipamente militare. Toate acestea ar trimite Moscovei un mesaj clar și ar ajuta la descurajarea oricăror planuri de invazie militară asupra Ucrainei.

Amintesc că, la începutul acestui an, DefenseRomania a precizat, în două analize diferite, că Ucraina intenționează să cumpere avioane de luptă multi-rol produse în Occident, ca parte a programului de modernizare a Forțelor Aeriene Ucrainene.

În mai anul trecut, într-o primă analiză dedicată acestui subiect, am precizat că planurile pe termen lung indică faptul că Ucraina va achiziționa aproximativ 108 de aeronave de luptă multi-rol.

Reformarea şi modernizarea Forţelor Aeriene Ucrainene este planificată să fie efectuată în etape. Noua sau noile aeronave trebuie să înlocuiască mai multe modele sovietice. Este vorba despre aeronave MiG-29, Su-27, Su-25, su-24M și Su-24MR. 

La momentul respectiv precizam că Ucraina este interesată să aleagă în mod evident între modele de a patra generați: Lockheed Martin F-16 Block 70/72, Saab JAS-39E / F Gripen, Boeing F / A-18E / F Super Hornet Block III sau Eurofighter Typhoon.

Avioanele F-15 și F-16 sau suedezul „Gripen” - astfel de opțiuni sunt considerate ideale pentru înzestrarea şi completarea flotei de avioane a Forţelor Aeriene Ucrainene, deoarece acestea ar putea înlocui toate modelele sovietice: avioane de luptă, avioane de atac, bombardiere.

Totodată, în lună martie a acestui an, Franța şi-a anunţat disponibilitatea de a vinde Ucrainei avioane Rafale. Şi acestă informaţie a dat naştere unui şir de speculaţii cu privire la faptul că vom asista la o strânsă competiţie între Franţa şi Statele Unite, principalul susținător militar al Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel