Turcia și Egiptul fac pași istorici spre reconciliere: Relațiile dintre cele două țări au fost puternic tensionate în 2013

Cătălin Costea |
Data publicării:

Dacă există o consecință pozitivă a recentelor cutremure din Turcia și Siria aceasta este cu siguranță activarea solidarității umane, determinantă pentru afișarea unei toleranțe mai ridicate în politica externă a unor state și un adevărat stimul al tendinței naturale spre reconciliere.

După ce statele arabe și-au manifestat săptămâna trecută disponibilitatea reluării dialogului cu președintele sirian Bashar al-Assad, întrerupt în 2011, și participarea la reconstrucția țării, ieri  Egiptul și Turcia au făcut un nou pas spre redresarea relațiilor.

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a vizitat sâmbătă Cairo pentru prima dată în ultimii 10 ani și a purtat discuții cu omologul său egiptean Sameh Shoukry.

Relațiile dintre cele două țări au fost puternic tensionate în 2013, după ce comandantul armatei egiptene de atunci, Abdel Fattah al-Sisi, a condus înlăturarea și i-a luat locul președintelui Mohamed Mursi, liderul Partidului Libertății și Justiției, brațul politic al controversatei Frăției Musulmane susținute de Ankara.

La conferința de presă comună a celor doi miniștri de externe, Shoukry a declarat că discuțiile cu Turcia privind posibilitatea restabilirii legăturilor la nivel de ambasador vor avea loc la „momentul potrivit”, apreciind că discuțiile purtate au fost „oneste, profunde și transparente”.

Mevlut Cavusoglu a declarat la rândul său că Turcia își va îmbunătăți relațiile diplomatice cu Egiptul la nivel de ambasador cât mai curând posibil. "Sunt foarte bucuros că luăm măsuri concrete pentru normalizarea relațiilor cu Egiptul... Vom face tot posibilul să nu mai rupem legăturile pe viitor".

Statele Unite au salutat vizita prin consilierul pentru Securitate Națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, care a scris pe Twitter că este „un pas important către o regiune mai stabilă și mai prosperă”.

Luna trecută, Shoukry a vizitat Turcia într-o demonstrație de solidaritate după cutremurele masive care au ucis peste 50.000 de oameni în Turcia și Siria, prima vizită în Turcia a principalului diplomat egiptean de când relațiile s-au înrăutățit.

„Există voință politică și au fost date semnale din partea președinților ambelor țări încă de când s-au întâlnit la Doha... pentru a lansa calea către o normalizare deplină a relațiilor”, a spus Shoukry referindu-se la o scurtă întâlnire dintre Sisi și Erdogan de la Cupa Mondială din Qatar, unde aceștia chiar și-au dat mâna.

Erdogan l-a numit în trecut pe Sisi „tiran” după ce a condus răsturnarea lui Mursi, care era un aliat al liderului turc și al partidului său AKP (Partidul Justiției și Dezvoltării). Abia în 2021 au început să aibă loc unele consultări între înalți oficiali ai ministerului de externe din Ankara și Cairo, pe fondul eforturilor Turciei de a reduce tensiunile cu Egiptul, Emiratele Arabe Unite, Israelul și Arabia Saudită.

Ca parte a acestei tentative de reconciliere, Ankara a cerut canalelor de televiziune egiptene de opoziție care operează în Turcia să-și modereze criticile la adresa Egiptului.

Mursi a murit în închisoare în Egipt în 2019, în timp ce alți membri cu vechime ai Frăției Musulmane sunt închiși în Egipt sau au fugit în străinătate, iar grupul rămâne în afara legii.

Cairo și Ankara au fost, de asemenea, în contradicție în privința Libiei, unde au susținut facțiunile opuse într-un conflict nerezolvat, precum și în privința granițelor maritime din Marea Mediterană de Est, bogată în gaze.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel