Turcia se retrage din negocierile pentru avioanele rusești Su-35 și Su-57

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Presa din Turcia și Rusia anunță că Ankara nu mai este interesată de achiziționarea avionelor Su-35 și Su-57.

Turcii au cochetat cu ideea de a achiziționa avioane de vânătoare rusești Su-35 sau Su-57, ca răspuns la decizia SUA de a exclude Ankara din programul F-35.

Amintim că în octombrie anul trecut, Turcia și Rusia au fost aproape de a semna un acord pentru furnizarea a 36 de avioane de luptă ruse Su-35 către Forțele Aeriane Turce.

Totodată, la expoziția MACS-2019, care a avut loc în Rusia în vara anului trecut, președintelui Recep Taip Erdogan i-a fost prezentat avionul Su-57. Alături de Erdogan s-a aflat și omologul său rus, președintele Vladimir Putin.

(w670) Vladimir P

Foto: Vladimir Putin și Recep Taip Erdogan, la expoziția MACS-2019 din Rusia. Sursă foto: PJSC "United Aircraft Corporation"

Potrivit portalului militar rus Aviapro și a publicației turce Anadolu, Turcia s-a răzgândit și a ieșit din negocierile pentru achiziția de avioane de vânătoare rusești.

 

F-35 și Siria, principalele motive în decizia Turciei

 

Dacă informațiile se adeveresc, presa din Turcia precizează că decizia Ankarei are două motivații: în primul rând Turcia consideră că încă face parte din programul F-35, iar nu în ultimul rând, situația tensionată din Siria.

Nu putem să nu constatăm că anunțul ieșirii Turciei din negocierile pentru avioanele rusești vine într-un moment în care Ankara și Moscova se află într-un moment critic în ceea ce privește războiul din Siria, unde trupele lui Erdogan luptă împotriva regimului lui Assad, susținut de Rusia. În ultimele săptămâni 13 soldați turci au murit în urma ofensivei lansate de trupele siriene în Idlib, regiune unde se află și trupele Turciei și care e ultimul bastion al rebelilor și jihadistilor ce luptă împotriva lui Assad.

CITEȘTE ȘI: Erdogan anunță o 'operațiune iminentă' în Siria. Rusia avertizează Turcia că se îndreaptă către 'cel mai negru scenariu'

Amintim că în urma achiziţiei de sisteme anti-rachetă S-400, Turcia a fost exclusă de Statele Unite din programul aeronavelor F-35. Washingtonul consideră că dotarea forţelor armate turce cu S-400 este incompatibilă cu deţinerea celor mai noi avioane de luptă americane. După decizia Statelor Unite ale Americii, autoritățile de la Ankara nu au amenințat că se vor orienta spre alte avioane. 

CITEȘTE ȘI: Saga avioanelor F-35 pentru Turcia continuă. Erdogan: Statele Unite, fie vor livra avioanele, fie vor rambursa banii

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel