Chiar dacă există o opoziţie serioasă a Congresului SUA, Turcia insistă ca Washingtonul să aprobe vânzarea de noi avioane F-16

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, s-a întâlnit miercuri la Washington cu omologul său american, Antony Blinken, pentru a discuta despre o vânzare de armament în valoare de 20 de miliarde de dolari, care include 40 de avioane de luptă  F-16 Block 70/72, precum și 80 de kituri pentru a aduce la acest nou standard avioanele mai vechi F-16 folosite deja de Fortele Aeriene Turce.

 

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu şi-a exprimat miercuri speranţa, la Washington, că Statele Unite vor aproba vânzarea avioanelor de luptă F-16, informează AFP.

Exclusă în 2019 de administrația Trump din programul F-35, al cărui partener era, pentru că a achiziționat și pus în funcțiune sisteme rusești de apărare antiaeriană S-400 "Triumph", Turcia a cerut Statelor Unite să livreze 40 de avioane de vânătoare F-16 Block 70/72 ''Viper'' [n.r. cea mai recentă versiune a avionului dezvoltat de Lockheed-Martin], precum și 80 de kituri pentru a aduce la acest nou standard avioanele mai vechi F-16 folosite deja de Fortele Aeriene Turce.

"Desigur, vom discuta şi chestiuni legate de cooperarea noastră bilaterală în domeniul apărării şi, în special, cererea noastră pentru F-16", a declarat el la Departamentul de Stat, adresându-se secretarului de stat american Antony Blinken înaintea întrevederii.

Cu toate acestea, chiar dacă administrația Biden a incercat sa refaca relatiile cu Ankara [vânzarea de avioane F-16 către Turcia ar servi intereselor Statelor Unite și ar contracara influența rusă, potrivit unui oficial al Departamentului de Stat], Congresul SUA este mult mai rezervat, în special din cauza implicării Turciei în mai multe conflicte [Siria, Libia, Nagorno-Karabah, Irak] și a ambițiilor Ankarei în estul Mediteranei... și, mai ales, obiectivele sale privind zonele economice exclusive grecești și cipriote.

"Aşa cum am spus deja, este important nu doar pentru Turcia, ci şi pentru NATO şi Statele Unite. Prin urmare, ne aşteptăm să fie aprobată în conformitate cu interesele noastre strategice comune", a adăugat ministrul turc de externe.

 

Cei doi oficiali au spus că vor aborda în cadrul discuţiilor şi conflictul din Ucraina



Subiectele controversate în relaţia dintre Washington şi Ankara sunt multiple, de la Siria până la opoziţia Turciei faţă de aderarea Suediei şi Finlandei la NATO, dar SUA recunosc rolul constructiv al Ankarei în războiul din Ucraina, potrivit aprecierii făcute sub protecţia anonimatului de un oficial american.

Turcia blochează intrarea Suediei şi a Finlandei în NATO încă din luna mai, acuzându-le că găzduiesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi organizaţii aliate acestuia, pe care Ankara le consideră teroriste. În pofida unui memorandum de înţelegere semnat la sfârşitul lunii iunie, Ankara îşi consideră cererile încă nesatisfăcute, în special cele privind extrădarea cetăţenilor turci pe care doreşte să îi judece pentru terorism.

Livrarea avioanelor de luptă F-16 către Turcia şi a avioanelor F-35 către Grecia este un subiect sensibil pentru executivul american. Acesta este favorabil vânzărilor, care fac însă obiectul opoziţiei aleşilor americani, inclusiv a şefului Comisiei pentru Afaceri Externe a Senatului, democratul Robert Menendez.

Preşedintele Joe Biden a declarat că sprijină livrarea de F-16 Ankarei în timpul unei întâlniri cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, în marja summitului NATO de la Madrid din iunie. 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel