Ziua de marți, 20 mai, a marcat un progres semnificativ pentru acest proiect, președintele Trump anunțând că generalul Michael Guetlein, actualul adjunct al șefului operațiunilor spațiale, va conduce proiectul ,,Golden Dome''. Anunțul, făcut din Biroul Oval alături de Secretarul Apărării, Pete Hegseth, semnalează un pas concret către realizarea acestei viziuni.
Președintele Trump a declarat că se așteaptă ca sistemul să fie operațional înainte de sfârșitul mandatului său, iar Canada și-a exprimat interesul de a coopera
Golden Dome vs. Iron Dome: Cât de complex este proiectul SUA?
Deși este inspirat de modelul sistemului israelian Iron Dome, Golden Dome prezintă diferențe majore. Cea mai vizibila diferență constă în dimensiunea sa; sistemul american trebuie să acopere o zonă geografică mult mai mare.
În plus, Golden Dome este conceput ca un sistem de apărare mult mai cuprinzător, conceput pentru a localiza, urmări și neutraliza toate tipurile de amenințări aeriene, nu doar rachetele cu rază scurtă de acțiune și proiectilele de artilerie, precum omologul său israelian.
Wes Rumbaugh, membru al Missile Defense Project din cadrul Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, a subliniat caracterul complex al ,,Domului de Aur'', evidenţiind nevoia SUA de a avea o varietate de sisteme pentru a contracara orice atac aerian. Acest lucru contrastează puternic cu Iron Dome al Israelului, care este conceput special pentru amenințările cu rază scurtă de acțiune.
Ecoul „Războiului stelelor”: Interceptori spațiali pentru apărarea Statelor Unite
O componentă centrală și, fără îndoială, cea mai complexă a planului „Domul de aur” implică o rețea de „interceptori spațiali”, care ar putea utiliza sisteme laser. Acest concept amintește de inițiativa „Războiul stelelor” din perioada Războiului Rece a președintelui Ronald Reagan, care presupunea dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă instalat în spațiu.
Experții, precum Michael O'Hanlon, director de cercetare în cadrul programului de politică externă al Brookings Institution, avertizează cu privire la costurile imense și ineficiența unui astfel de sistem. Asigurarea unei acoperiri cuprinzătoare a întregului teritoriu al SUA ar necesita o „rețea masivă de interceptoare” aflate în permanență în poziție optimă, ceea ce ar conduce la operațiuni „extrem de ineficiente”.
Implementarea laserelor orbitale, care necesită cantități mari de combustibil și oglinzi masive, agravează și mai mult problemele legate de costuri. O'Hanlon compară fiecare laser spațial defensiv cu telescopul Hubble în ceea ce privește complexitatea și cheltuielile.
Fezabilitate, costuri și implicații geopolitice
Chiar daca ,,Domul de Aur'' pare fezabil din punct de vedere tehnic, realizarea sa depinde de depășirea unor obstacole semnificative. Dimensiunea imensă a proiectului a atras comparații cu ,,Proiectul Manhattan'', efortul ultrasecret de a construi bomba atomică în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
O'Hanlon estimează că proiectul ar putea costa sute de miliarde de dolari, nu mai pentru inceput ar fi nevoie de aproximativ 500 de miliarde de dolari.
Estimările Biroului pentru buget al Congresului SUA sunt chiar mai mari, preconizând costuri pentru părți ale sistemului de peste 831 de miliarde de dolari în următoarele două decenii.
Finanțarea inițială de 25 de miliarde de dolari este solicitată ca parte a unei legi fiscale masive în Congres. Președintele Trump a declarat, de asemenea, că proiectul ar costa aproximativ 175 de miliarde de dolari și ar fi construit în următorii trei ani, deși acestea sunt estimări inițiale.
Dincolo de implicațiile financiare, experții avertizează cu privire la impactul geopolitic. Dezvoltarea unor sisteme defensive atât de robuste ar putea provoca adversarii să își consolideze capacitățile ofensive, ceea ce ar putea declanșa o cursă globală a înarmărilor.
Provocări de coordonare și implicarea industriei
Natura complexă a ,,Domului de Aur'' va necesita o colaborare fără precedent și partajarea resurselor între diverse agenții, inclusiv Agenția de apărare împotriva rachetelor, Forța spațială, Armata, Marina și Forțele aeriene. Mecanismele precise pentru această coordonare între agenții rămân neclare.
În ciuda provocărilor, antreprenorii din domeniul apărării sunt deja în competiție pentru implicarea in proiectul,,Golden Dome''. Lockheed Martin și-a prezentat avionul de luptă F-35, radarele Sentinel A4 și rețelele de comandă și control. Booz Allen Hamilton a prezentat proiectul „Brilliant Swarms”, care amintește de proiectul „Brilliant Pebbles” al lui Reagan și care preconizează roiuri de sateliți pentru detectarea și interceptarea rachetelor.
Companii precum Anduril Industries, Palantir Technologies și SpaceX se pare că colaborează la planuri conexe. SpaceX, cu capacitățile sale de fabricare a rachetelor și de desfășurare a sateliților, este considerat un partener-cheie pentru lansarea pe orbită a încărcăturilor militare.
Se așteaptă ca capacitățile de bază ale proiectului să valorifice sistemele existente, precum THAAD și Aegis Ashore ale Lockheed Martin și rachetele sol-aer Patriot ale Raytheon.
O necesitate restrânsă?
În ciuda scopului ambițios și a potențialelor capcane, O'Hanlon consideră că SUA trebuie să își consolideze capacitățile de apărare antirachetă, chiar dacă o versiune redusă a planului lui Trump ar putea fi mai benefică. El subliniază amenințările tot mai mari din partea Coreei de Nord și a Iranului, precum și posibilitatea unor atacuri limitate din partea Rusiei sau a Chinei, ca motive pentru a investi în continuare în apărarea antirachetă.
Pe măsură ce proiectul Golden Dome trece de la stadiul de concept la cel de realitate, amploarea sa, costurile uluitoare și implicatiile geopolitice vor continua, fără îndoială, să suscite dezbateri și analize în cadrul comunității de securitate națională și nu numai.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News