Știrile zilei: Dogfight între F-16 și Su-30 în spațiul aerian al Taiwanului: Testul sistemului de rachete S-400 a fost un eşec?; Grecii prelungesc perioada stagiului militar obligatoriu

DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de marți, 19 octombrie. 

1. Dogfight între F-16 și Su-30 în spațiul aerian al Taiwanului

Potrivit mai multor informații o confruntare între aeronave F-16 și un Su-30 a avut loc în Zona de Identificare a Apărării Aeriene (ADIZ) a Taiwanului.

 

2.  Grecii prelungesc perioada stagiului militar obligatoriu, pentru protejarea 'suveranității Greciei'

Atena intenționează să prelungească perioada stagiului militar obligatoriu pentru toți bărbații cu vârste cuprinse între 19 și 45 de ani.

 

3.  Programele de înzestrare - HIMARS, PATRIOT și F-16, elemente cheie ale unui parteneriat strategic mai consolidat între România şi Polonia

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit luni, 19 octombrie, cu noul ambasador al Republicii Polone în România, Maciej Lang, la sediul MApN.

 

4. Testul sistemului de rachete S-400 a fost un eşec?

Efectuarea de către Forţele Armate Turce a primului test de lansare a unor rachete cu un sistem de apărare antiaeriană S-400, achiziţionat din Rusia, a ridicat multe semne de întrebare cu privire la faptul dacă acesta reprezintă o amenințare pentru Forțele Aeriene Grecești și dacă cu acest sistem Ankara urmăreşte să închidă spaţiul aerian al Mării Egee.

 

5. În relațiile ruso-turce se acumulează tensiuni ce pot genera un conflict major în Regiunea Mării Negre

Reluarea conflictului din Nagorno-Karabah, cu implicarea directă a Turciei, a adus din nou în atenție problema relațiilor ruso-turce. S-a vorbit mult despre prietenia ruso-turcă înainte de povestea cu avionul Su-24 doborât deasupra teritoriului Siriei, după care a fost aproape întotdeauna vorba despre un parteneriat reciproc avantajos.

 

6. Biden compară 'regimurile totalitare' din Polonia și Ungaria cu Belarusul. Budapesta reacționează

Biden a precizat că NATO riscă să se dezmembreze sub conducerea lui Trump, precizând: „Vedeți ce se întâmplă în lume, de la Belarus până în Polonia și Ungaria și ascensiunea regimurilor totalitare”. Biden l-a acuzat pe Trump că e „apropiat de toți tâlharii din lume”, amintind de Kim Jong-Un, Vladimir Putin sau Xi Jinping. Totodată, candidatul democrat a acuzat că „nu există niciun plan coerent de politică externă” sub actuala administrație de la Casa Albă.

 

7. Conceptul Airbus pentru viitoarele avioane ușoare de antrenament și de luptă

Vineri, 16 octombrie, divizia spaniolă a companiei Airbus a anunțat lansarea proiectului noului avion avansat de antrenament, AFJT (Airbus Future Jet Trainer)

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel