Conceptul Airbus pentru viitoarele avioane ușoare de antrenament și de luptă

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Vineri, 16 octombrie, divizia spaniolă a companiei Airbus a anunțat lansarea proiectului noului avion avansat de antrenament, AFJT (Airbus Future Jet Trainer), după cum a informat recent site-ul de specialitate Defence-Blog.com.

„AFJT este un program conceput de și pentru Spania, reprezentând soluția operațională, industrială și tehnologică actuală care ar permite țării să își continue poziția de jucător de frunte în domeniul aerospațial și al sectorului de apărare”, a declarat Fernando Peces în calitate de șef de programe pentru aviația de luptă în cadrul Airbus Defense & Space.

În comunicatul de presă emis de divizia spaniolă, se precizează că noua aeronavă ar putea reprezenta platforma de bază pentru dezvoltarea unui nou avion de antrenament destinat piloților care urmează să utilizeze sistemul FCAS (sistemul european viitor de luptă aeriană). Tot pe baza noului avion, este posibil să se creeze un avion ușor de luptă ușor și o nouă generație de drone de atac.

Varianta de antrenament este prevăzută cu cabină cu două locuri, cu și fără tun de bord și radar multimod, iar simularea prezenței sistemelor de arme la bord precum și a amenințărilor inamice pe timpul zborului pot fi realizate prin instalarea în computerul aeronavei a unor fișiere ce conțin biblioteci de date despre armament, ținte și amenințări.

Varianta destinată misiunilor de luptă aeriană și de recunoaștere este prevăzută cu cabină cu un singur loc. 

2. -imagine fara descriere- (airbus_afjt_concept_41582600.jpg)

Potrivit reprezentantului spaniol, programul AFJT reprezintă „un motor important al economiei și un generator de locuri de muncă înalt calificate”. Se estimează că pentru fiecare 100 de milioane de euro investiți în proiect, în Spania vor fi create între 2.100 și 2.500 de locuri de muncă, iar în bugetul național vor intra aproximativ 36 milioane de euro din impozite și contribuții sociale. În plus, Spania va primi redevențe pentru exporturile către alte țări.

Comentariul autorului: Piața avioanelor militare ușoare versatile este în continuă creștere și diversificare. Cererea pentru segmentul de antrenament este generată de faptul că tot mai multe state au trecut la înzestrarea forțelor aeriene cu aeronave de generații noi, 4++ sau 5, iar pentru asigurarea condițiilor de antrenare a piloților au nevoie de avioane de antrenament compatibile cu cele achiziționate și mult mai ieftine din punct de vedere al costurilor de cumpărare și întreținere decât cele din serviciul de luptă.

În același timp, producătorii încearcă să crească gradul de versatilitate a acestor platforme, făcându-le mai atractive prin dezvoltarea variantelor cu caracteristici de luptă tot mai performante și chiar a variantelor care își pot îndeplini misiunile fără pilot.

Acest gen de proiecte aduc o plusvaloare reală și solidă statelor (europene) care reușesc să le implementeze și, deși în spatele alegerii Spaniei ca țară producătoare stau probabil raționamentele conducerii de nivel comunitar a UE, este foarte probabil loc și pentru alte state cu tradiție în domeniul construcției aeronautice să acceadă pe această piață.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel