Ţinta sunt tancurile ocupantului rus (Video). Sfaturi privind utilizarea sistemelor NLAW, oferite cetăţenilor ucraineni

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Momentul cânt îi sunt prezentate preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, înainte de agresiunea rusă, sisteme antitanc Javelin şi NLAW.
Momentul cânt îi sunt prezentate preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, înainte de agresiunea rusă, sisteme antitanc Javelin şi NLAW.

În urmă cu două zile, un membru al ONG-ului ucrainean Sokil a postat pe pagina de Facebook a asociaţiei un scurt material video în care explică modul în care poate fi utilizat sistemul de rachete antitanc NLAW, oferit Forţelor Armate Ucrainene, la începutul lunii ianuarie, de către Marea Britanie.

Este lesne de înţeles că acest material video în care sunt explicate instrucţiunile de utilizare ale unui sistem de rachete antitanc NLAW se adresează civililor ucraineni care vor să lupte împotriva forţelor ruse de ocupaţie, deoarece militarii ucraineni au participat la cursuri de pregătire cu câteva săptămâni înainte ca Rusia să atace Ucraina.

În materialul video ataşat, se precizează că sistemul de rachete antitanc NLAW este simplu de utilizat, iar eficienţa lui împotriva vehiculelor militare ruse este foarte mare.

Dacă videoclipul nu poate fi redat, vă rugăm să accesați acest link.

Acest sistem de rachete antitanc ,,vă permite să distrugeți orice vehicul blindat inamic, inclusiv cele mai recente tancuri rusești’’, precizează analiştii militari ai publicaţiei ucrainene Defense Express, care au analizat materialul video.

Astfel, instrucţiunile privind utilizarea sistemului NLAW sunt următoare: Înainte de utilizare, lansatorul trebui armat, piedica şi sistemul de ochire trebuie deschise, după care luați o poziție și asigurați-vă că nu se află nimeni în spatele lansatorului. Înainte de a apăsa pe declanşator, este necesar să vă asiguraţi că deschideţi focul asupra unui tanc rusesc. Apoi, trebuie să apăsaţi pe declanşator și să urmăriți ținta timp de 3-5 secunde. După ce aţi deschis focul părăsiți imediat poziția. Veți vedea rezultatul loviturii dintr-o zonă mai sigură.

În urmă cu două zile, serviciul de presă al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a publicat pe Facebook un scurt manual de instrucţiuni de care cetăţenii ucraineni să ţină cont atunci când vor să atace cu cocktail-uri Molotov convoaie militare ale ocupantului rus.

După cum puteţi observa în mai jos, în imaginile ataşate, cetăţenilor ucraineni li se explică detaliat care sunt punctele vulnerabile ale vehiculelor militare ruse şi unde trebuie să arunce cu cocktail-uri Molotov pentru a produce avarii semnificative echipamentelor inamice (n.a. ale forţelor militare ruse invadatoare).

 

Marea Britanie a livrat aproximativ 2.000 de sisteme NLAW către Ucraina

 

NLAW, cunoscută și sub numele de MBT NLAW, este o generație de rachete antitanc cu rază scurtă de acțiune (20 până la 800 de metri), dezvoltat de Saab Bofors Dynamics și Thales Air Defense în colaborare cu Ministerul britanic al Apărării.

NLAW, cunoscut și sub numele de Main Battle Tank and Light Anti-tank Weapon (MBT LAW), este un sistem antitanc, format dintr-un lansator de unică folosință preîncărcat cu o singură rachetă ghidată. Racheta poate fi trasă în două moduri distincte, ''direct attack'' și ''top attack'' - modul în care muniția NLAW este setată să se detoneze deasupra unui tanc unde blindajul este de obicei mai slabă .

Sistemul NLAW poate lovi cu uşurinţă un tanc aflat la 800 m distanță și poate străpunge blindaje cu o grosime de peste 500 mm, deoarece utilizatorul trebui să ținta timp de 3-5 secunde ţinta fixată, timp în care sistemele electro-optice calculează traiectoria țintei, raza de acțiune și viteza.

Potrivit informaţiilor furnizate de compania Saab Bofors Dynamics, nu este nevoie ca operatorul unui sistem NLAW să menţină tinta fixa până când racheta îşi loveşte ţinta, chiar și antena mașinii blindate este suficientă - electronica va face totul de la sine.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel