Tancurile Merkava Mark IV vor fi mai greu de distrus. Sistemul activ de protecţie Trophy a fost îmbunătăţit

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Compania israeliană Rafael Advanced Defense Systems va începe să furnizeze Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) o versiune îmbunătățită a sistemului activ de protecție Trophy (APS) pentru tancurile și vehiculele sale blindate. Noua caracteristică a sistemului actualizat Trophy este un senzor electro-optic. 

Michael Lurie, vicepreședinte al lui Rafael, a declarat pentru publicaţia Janes că noii senzori sporesc performanța sistemului Trophy. Senzorii care asigură o protecţie de tip 360 de grade – atât tacurilor, cât şi vehiculelor blindate – vor fi instalați în tancurile Merkava Mark IV, transportoarele blindate Namer, cât și în sistemele Trophy care sunt deja utilizate de IDF, potrivit Israel Defense.

Rafael analizează în prezent dacă Statele Unite sunt interesate să instaleze noii senzori pe cele 400 de sisteme Trophy pe care US Army le-a achiziționat pentru tancurile M1 Abrams. 

Michael Lurie a spus că sistemul Trophy a suferit o serie de îmbunătățiri de când a fost instalat pentru prima dată, acum mai bine de zece ani, pe un tanc Merkava pe care l-a protejat de o rachetă antitanc. Printre actualizările pe care acest sistem le primite se numără:  actualizări ale componentei radar; actualizări ale computerului de bord și actualizări anuale de software. 

Sistemul activ de protecţie TROPHY detectează focul inamic, calculează unghiul şi timpul de impact şi lansează o ploaie de alice asupra proiectilului. Raza de acţiune este mică pentru a nu pune în pericol infanteria, iar sistemul este eficient împotriva rachetelor anti-tanc, a RPG-urilor şi a altor proiectile similare.

Rafael se străduiește în prezent să ofere sistemului capacitatea de a calcula coordonatele locațiilor inamice și de a le partaja folosind un sistem de comandă și control, astfel încât performanța să poată fi îmbunătățită cât mai mult – aceasta va include o combinație cu sistemul Fire Weaver, proiectat tot de compania Rafael.

De la prima sa utilizare în condiţii reale de luptă, în anul 2011, sistemul Trophy a fost folosit de nenumărate ori, dovedindu-şi pe deplin utilitatea prin nivelul ridicat de protecţie pe care l-a oferit soldaţilor care se aflau în vehicule militare care dispuneau de un astfel de sistem activ de protecţie.

Potrivit companiei Rafael, sistemul Trophy a fost supus la peste 5.000 de teste și a acumulat peste 1.000.000 de ore de funcționare, iar acum există contracte pentru producția în serie a peste 1.800 de sisteme de acest tip.

La începutul acestui an, în luna ianuarie, DefenseRomania a precizat că Rafael Advanced Defense Systems a finalizat livrarea unui lot de sisteme active de protecţie “Trophy” (APS), comandate de armata SUA pentru a fi instalate pe cea mai nouă versiune a tancului M1 Abrams, M1A2 SP V3.

Livrarea a marcat o etapă importantă şi vine în sprijinul eforturilor armatei SUA de a instala sisteme active de protecţie “Trophy” pe mai multe brigăzi de tancuri pentru a oferi un grad mai mare de protecţie militarilor americani. Proiectul a fost realizat împreună cu partenerul companiei Rafael, Leonardo DRS.

Conform contractelor atribuite în regim de urgență de către Biroul Executiv al Programului Ground Combat Systems (PEO GCS), din cadrul Pentagonului, cele două companii partenere au livrat primul lot de sisteme active de protecţie “Trophy” (APS) în septembrie 2019, atât pentru US Army, cât şi pentru US Marine Corps.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel