Suedia, ofertă pentru vânzarea a 12 noi avioane de vânătoare Gripen C / D către Croația

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Reprezentanții Administrației Suedeze pentru Materiale de Apărare (FMV) și Ambasada Suediei în Croația au înaintat autorităților croate propunerea Guvern-Guvern (n.r. Government to Government, G2G) de 12 noi avioane de luptă Gripen C / D. 

Pe lângă cele 12 noi avioane de luptă Gripen C / D, compania suedeză Saab oferă şi un pachet de cooperare strategică, care va stimula industria de apărare croată prin construirea unui parteneriat pe termen lung cu sectoarele strategice.

Dacă Croația alege Gripen, Saab este gata să transfere know-how și tehnologie și să creeze un centru regional de mentenanţă în Croația. Acest lucru ar dezvolta o cooperare pe termen lung cu industria de apărare locală, precum și cu mediul academic, generând aproximativ 500 de locuri de muncă, a precizat Jonas Hjelm, vicepreședinte și șef al Saab Business Area Aeronautics.

Forțele Aeriene Croate doresc să scape cât mai repede posibil cel 12 avioane MiG-21 „Fishbed” pe care le-au moștenit la începutul anilor '90, odată cu destrămarea Iugoslaviei. Dintre aceste 12 avioane, doar jumătate pot fi considerate operaţionale, în ciuda faptului că întreaga flotă a trecut printr-un proces de revizuire în România, în perioada 2003-2004 și a primit un upgrade minor în Ucraina între anii 2013-2015, dar cu toate acestea, partea ucraineană nu a reușit să prelungească durata de viață a avioanelor, potrivit Janes.

La începutul acestui an, Croația a relansat procedurile de înlocuire a vechilor avioane de vânătoare MiG-21, fiind interesată să achiziţioneze o întreagă escadrilă de avioane de vânătoare ca să-și întărească forțele aeriene. Acest nou demers a venit la un an după o încercare eşuată de a achiziţionară avioane F-16 din Israel.

Autoritățile croate au trimis la începutul anului o cerere de ofertă către compania americană Lockheed-Martin, pentru avioane F-16 noi, și în Suedia, la Saab, pentru avioane noi JAS 39 Gripen. De asemenea, oficialii de la Zagreb au cerut oferte pentru avioane utilizate de la Franța (Dassault Rafale), Italia (Eurofighter Typhoon), Norvegia (probabil F-16), Grecia( probabil F-16) și Israel (F-16).

Guvernul croat intenționa să termine procesul de selecție până în luna august, dar, cel mai probabil din cauza pandemiei de coronavirus, acesta a înregistrat unele întârzieri.
.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel