SUA vând Bahrainului tancuri M1A2 Abrams. Contractul ar putea ajunge la valoarea de 2,2 miliarde de dolari

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Tancuri americane Abrams. Foto: General Dynamics Land Systems
Tancuri americane Abrams. Foto: General Dynamics Land Systems

Statele Unite au fost de acord să vândă tancuri avansate Bahrain în valoare de 2,2 miliarde de dolari, potrivit anunțului de marți al Departamentului de Stat al SUA.

Ministerul a notificat Congresului aprobarea sa de a vinde cincizeci de tancuri M1A2 către Bahrain. Manama are o strânsă cooperare militară cu Washingtonul și găzduiește Flota a V-a a SUA.

O declarație a Departamentului de Stat al SUA a menționat: "Acordul de vânzare propus va îmbunătăți capacitatea Bahrainului de a se confrunta cu amenințările actuale și viitoare, oferind o forță credibilă care poate descuraja adversarii și oferă capacitatea de a participa la operațiuni regionale cu Statele Unite și alte țări care sunt partenere Statelor Unite". Congresul poate bloca înțelegerea, știut fiind că aprobă majoritatea acordurilor militare.

Bahrainul găzduiește Flota a V-a a Marinei SUA și este clasificat drept un aliat major non-NATO, permițându-i să beneficieze de o cooperare remarcabilă în domeniul apărării cu Statele Unite.

De asemenea, Bahrainul este singura țară arabă care s-a alăturat coaliției conduse de Statele Unite și Marea Britanie pentru combaterea atacurilor rebelilor Houthi din Yemen.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că aproximativ 30 de contractori americani și un oficial guvernamental vor fi trimiși în Bahrain pentru o perioadă de până la cinci ani pentru a conduce formarea.

Bahrainul a fost criticat în 2011 când a suprimat, cu sprijinul saudit, o revoltă condusă de opoziția șiită care cerea o monarhie constituțională și un prim-ministru ales.

Atunci, președintele american Barack Obama a impus un embargo asupra armelor pentru patru ani. Dar lucrurile au revenit la normal în epoca fostului președinte american Donald Trump, care a lăudat recunoașterea Israelului de către Bahrain.

Anul trecut, administrația Biden a semnat un nou acord cu Bahrain pentru a consolida relațiile de apărare și economice, inclusiv printr-un schimb sporit de informații.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel