SUA se pregătesc pentru încă cinci luni de război în Ucraina. Biden cere Congresului să aprobe alte 33 miliarde de dolari pentru Ucraina

Cătălin Costea |
Data publicării:

Președintele Joe Biden a cerut Congresului să aprobe o asistență militară și umanitară suplimentară de 33 de miliarde de dolari pentru Ucraina, sumă despre care oficialii americani spun că ar putea asigura finanțarea războiului din Ucraina pentru următoarele cinci luni.

Biden a precizat că banii alocați anterior pentru ucraineni au fost cheltuiți. „Practic, nu avem bani”, a declarat acesta într-o declarație făcută la Casa Albă.

Suma stabilită include 20,4 miliarde de dolari în asistență militară și de securitate, 8,5 miliarde în asistență economică și 3 miliarde în asistență umanitară.

„Trebuie să contribuim la finanțarea furnizării de arme, muniție și sprijin economic pentru ca tot curajul și sacrificiul lor să aibă un sens, astfel încât să poată continua această luptă și să reușească în ceea ce fac. Este esențial ca această finanțare să fie aprobată, și cât mai repede posibil”, a declarat Biden.

Trebuie să ne îndeplinim partea noastră și să conducem alianța. Costul acestei lupte nu este ieftin, dar cedarea la agresiune va fi mai costisitoare dacă permitem să se întâmple. Avem de ales între a sprijini poporul ucrainean în timp ce își apără țara, sau a sta deoparte în timp ce Rusia continuă cu atrocitățile și agresiunile din Ucraina”, a continuat președintele american.

Asistența umanitară include fonduri pentru livrarea de pături, echipament medical, apă potabilă, sprijin alimentar direct, cum ar fi grâu și făină, pregătire profesională, servicii de sănătate mintală și finanțare pentru școli.

Biden a subliniat că finanțarea Ucrainei în domeniul agro-alimentar conduce în final la atenuarea creșterii prețurilor în Statele Unite și în alte țări. Ucraina este un mare producător de grâu și floarea soarelui, iar războiul a perturbat liniile de aprovizionare și a provocat o creștere a prețurilor.

Cererea de 33 de miliarde de dolari este mai mult decât dublul față de cele 13 miliarde de dolari pe care Biden le-a cerut luna trecută și pentru care parlamentarii și-au dat deja avizul.

Biden dorește, de asemenea, să vândă iahturile și apartamentele de lux pe care guvernul SUA le-a confiscat de la oligarhii ruși și apoi să trimită acești bani Ucrainei pentru a o ajuta să lupte împotriva Rusiei. Președintele a cerut joi Congresului să-și extindă puterile prezidențiale pentru a-i permite să facă acest lucru.

„Sechestrați iahturile, finanțați războiul”, a scris șeful de cabinet de la Casa Albă, Ron Klain, pe Twitter referitor la solicitarea președintelui Biden, în condițiile în care peste 20 de iahturi cu proprietari ruși, în valoare de aproximativ 2,5 miliarde de dolari, au fost confiscate în mai multe țări din întreaga lume.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel