SUA „schimbă garda” în România: Rotație a legendarei Divizii 101 Aeropurtate. Ajunge și Divizia 10 Munte - cunoscută ca Legiunea a zecea

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)
Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault)

Forțele Tereste americane (US Army) au început desfășurarea de unități în sprijinul aliaților și partenerilor europeni. Brigada 1 din Divizia 101 Aeropurtată și unitatea care deservește Cartierul General al Diviziei 10 Munte sunt în curs de dislocare în Europa pentru a înlocui unitățile aflate în misiune.

Aproximativ 500 de militari din Cartierul General al Diviziei 10 Munte, Fort Drum, New York, vor înlocui militarii Cartierului General al Diviziei 101 Aeropurtate, precizează US Army într-un comunicat de presă, din 7 martie.

Reamintim că aproximativ 4.000 de militari din celebra Divizie 101 Aeropurtată sunt dislocați la Baza Mihail Kogălniceanu din Constanța, potrivit unui articol al DefenseRomania, din 22 ianuarie, în care se preciza, inclusiv faptul, că prezența americană va fi prelungită cu cel puțin nouă luni. 

„Divizia 10 Munte este mândră că a fost chemată să servească alături de aliații noștri”, a declarat generalul-maior Gregory K. Anderson, comandantul marii unități. „Divizia de munte nu este străină de desfășurările de pe tot globul. Unitățile noastre sunt antrenate și gata de luptă.”

 

Divizia 10 Munte - cunoscută ca Legiunea a zecea

 

2. Divizia 10... (divizia-10-de-munte-a-sua_76770500.jpg)

Divizia 10 Munte a SUA. Foto: U.S. Army

Din 2002, Divizia 10 Munte a fost cea mai dislocată unitate a US Army. Brigăzile sale de luptă au avut peste 20 de desfășurări, atât în ​​Irak, cât și în Afganistan, în sprijinul Operației Iraqi Freedom și a Operației Enduring Freedom. A primit porecla Legiunea a zecea în timp ce a fost desfășurată în Afganistan de la sfârșitul anului 2001 până în 2002.

În prezent Divizia 10 Munte este configurată ca divizie de infanterie ușoară, ceea ce îi permite să fie rapid dislocabilă, în orice mediu terestru, inclusiv montan, deși nu mai este destinată specific acțiunilor alpine.

Pe lângă rotația Cartierului General, aproximativ 3.800 de militari din Brigada 1 Infanterie a Divizie 101 Aeropurtate, Fort Campbell, Kentucky, vor înlocui militarii Brigăzii 2 Infanterie a Diviziei 101, potrivit comunicatului de presă al US Army.

„Brigada Bastogne este pregătită să-și asume misiunea critică de a asigura aliații noștri NATO și de a descuraja agresiunea rusă pe flancul estic al NATO”, a declarat colonelul Kevin Sharp, comandantul Brigăzii 1 / Divizia 101 Aeropurtată. „În urmă cu aproape 80 de ani, soldații Diviziei 101 Aeropurtate au luptat în Bătălia de la Bulge, iar brigada noastră își revendică acum cu mândrie porecla de Bastogne. Astăzi, suntem gata să asigurăm pacea în Europa, care a fost construită pe sacrificiile acelor primi soldați ai Diviziei 101 Aeropurtate.”

 

Rotațiile nu vor afecta prezența masivă a SUA în România

 

3. Divizia 10... (divizia-101-aeropurtata_13682900.jpg)

Divizia 101 Aeropurtată americană. Foto: 101st Airborne Division (Air Assault) 

Aceste înlocuiri de unități unu-la-unu nu reprezintă o modificare a nivelurilor actuale de poziție a forței, iar unitățile care se redistribuie se vor întoarce în bazele lor de origine, conform comunicatului de presă.

Desfășurările vor asigura faptul că Statele Unite continuă să fie bine poziționate pentru a oferi o postură robustă de descurajare și defensivă, alături de aliații noștri de pe continentul european. SUA vor continua să își ajusteze postura după cum este necesar, ca răspuns la mediul de securitate dinamic, precizează US Army.

Reamintim că vineri, a avut loc și ceremonia de schimbare a comenzii a Grupului de luptă al NATO (BGFP) dislocat în România, la poligonul Cincu (Centrul Naţional de Instruire Întrunită "Getica"), fapt semnalat și de DefenseRomania. Este de remarcat că majoritatea activităților de pregătire desfășurate până acum de acest grup de luptă au vizat cooperarea cu unitățile de vânători de munte ale Armatei române.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel