SUA, poziție după summitul istoric Trump-Kim Jong-Un: ”Există în continuare un risc”

Tudor Curtifan / 14 iun 2018 / 15:29
Kim Jong Un si Donald Trump
Kim Jong Un si Donald Trump

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a recunoscut joi că există în continuare un 'risc' să nu se ajungă la pace în Peninsula Coreeană, la două zile după summitul istoric dintre liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele american Donald Trump din Singapore, relatează AFP. 

Deşi liderul de la Casa Albă a spus marţi, după summitul din Singapore, că denuclearizarea Coreii de Nord ar putea începe "foarte repede", Mike Pompeo, într-o declaraţie făcută joi la Bejing, a fost mai puţin categoric, recunoscând că există "în continuare riscul să nu se ajungă" la acest obiectiv, într-o întrevedere cu omologul său chinez Wang Yi. 

"Considerăm cu adevărat că putem avansa în sfârşit, după atâţia ani, pe calea păcii în Peninsula Coreeană. Însă există în continuare un risc să nu ajungem acolo", a declarat Pompeo.
Wang Yi a salutat la rândul său eforturile SUA pentru obţinerea unei apropieri de Phenian, spunând că summitul de la Singapore va contribui "la denuclearizarea peninsulei şi la obţinerea unei păci durabile şi veritabile". 

Pompeo, întrevedere cu președintele Chinei

Pompeo urmează să fie primit în cursul serii de preşedintele chinez Xi Jinping pentru a-i prezenta concluziile summitului de marţi. 

Întâlnirea de marţi din Singapore - prima între un lider nord-coreean şi un preşedinte american în exerciţiu - a avut un puternic ecou mediatic, însă rezultatele sale tangibile, în special pe tema-cheie a denuclearizării, ridică semne de întrebare. 

Textul declaraţiei comune semnate de Trump şi Kim, în care Phenianul se angajează în favoarea unei "denuclearizări complete a Peninsulei Coreene", rămâne unul vag. Declaraţia a fost criticată de numeroşi experţi, deoarece ea nu menţionează alte două condiţii esenţiale ale Washingtonului, şi anume ca denuclearizarea să fie de asemenea "verificabilă şi ireversibilă".

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy