SUA își vor întări prezența militară în Georgia, ca răspuns la acțiunile Rusiei în Karabah

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit presei locale georgiene, Statele Unite intenționează să își consolideze prezența militară în Georgia, până la crearea unei baze militare permanente pe teritoriul acesteia, ca răspuns la întărirea poziției Rusiei în Caucazul de Sud. Acest lucru va fi discutat în timpul vizitei șefului Departamentului de Stat al SUA, Mike Pompeo, în Georgia. 

Secretarul de stat al SUA va efectua o vizită oficială în Georgia, în perioada 17-18 noiembrie. După cum s-a menționat anterior, subiectul principal al discuțiilor va fi reprezentat de consolidarea prezenței militare a SUA în țară. Pompeo va avea întâlniri cu președintele Georgiei, cu primul-ministru, ministru de externe și patriarhul georgian.

Potrivit presei georgiene, Statele Unite sunt foarte îngrijorate de „perturbarea balanței de forțe din regiune” după încheierea conflictului militar din Nagorno-Karabah și desfășurarea în regiune a forțelor rusești de menținere a păcii. Washingtonul are nevoie de o acțiune de răspuns la extinderea prezenței militare ruse.

“Această vizită va reprezenta o reacție la întreruperea radicală a echilibrului de forțe din regiune după încheierea războiului dintre Azerbaidjan și Armenia. America a văzut că poate rămâne în afara jocului și a început acțiunea în singura direcție rămasă - adică cea georgiană”, a spus analistul Gia Khukhashvili.

În opinia sa, există posibilitatea ca Statele Unite să accelereze integrarea Georgiei în NATO. De asemenea, se poate lua o decizie privind staționarea permanentă pe teritoriul Georgiei a unui contingent militar american, până la crearea unei baze militare, care se discută de mult timp.

Se precizează faptul că instructorii americani pregătesc militarii georgieni de multă vreme, iar Pentagonul are legături bune cu Ministerul Apărării din Georgia. În același timp, Georgia cumpără arme și echipamente militare din Statele Unite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel