Odată cu aprobarea ajutorului, SUA vor trimite la Kiev și un număr consistent de consilieri militari: Acești nu ar urma să ofere consultanță și asistență armatei ucrainene

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Militari ucraineni / The Armed Forces of Ukraine, facebook
Foto: Militari ucraineni / The Armed Forces of Ukraine, facebook

Îngrijorate de avântul trupelor ruse pe frontul din Ucraina, Statele Unite iau în considerare trimiterea unui număr consistent de consilieri militari suplimentari la ambasada de la Kiev. Acești consilieri nu vor deservi capabilități de luptă, ci vor oferi îndrumări și asistență guvernului și armatei ucrainene, potrivit purtătorului de cuvânt al Pentagonului, generalul-maior Pat Ryder.

 

,,De-a lungul acestui conflict, DOD [Departamentul Apărării al SUA] a revizuit și a ajustat prezența noastră în țară, pe măsură ce condițiile de securitate au evoluat. În prezent, luăm în considerare trimiterea mai multor consilieri suplimentari pentru a spori Biroul de Cooperare pentru Apărare (ODC) de la Ambasadă", a precizat Ryder într-un declarație către Politico, adăugând că „personalul este supus acelorași restricții de călătorie ca toți angajații ambasadei”.

Ryder s-a abținut să facă afirmații privind numărul sau alte date specifice privind acest personal „din motive de securitate operațională și de protecție a forței”.

Cu toate acestea, potrivit unor oficiali de la Washington familiarizați cu aceste planuri și care au vorbit sub protecția anonimatului, se pare că numărul de specialiști militari americani care vor ajunge la Kiev va fi de “până la 60”.

Aceștia au mai declarat că vor fi vizate în primul rând eforturile de logistică și de supraveghere pentru armamentul trimis în Ucraina. În plus, ei vor asista armata ucraineană în procesul de întreținere a armamentului.

Reamintim că ieri, 20 aprilie, Camera Reprezentanților Statelor Unite a adoptat pachetul cheie de ajutor extern pentru Ucraina, după luni de lupte politice interne și o situație devenită critică pe frontul ucrainean estic. Pachetul asigură un ajutor în muniții și sisteme de luptă în valoare de 60,84 miliarde de dolari.

Senatul urmează să înceapă să analizeze proiectul de lege adoptat de Casa pe 23 aprilie înainte de a fi trimis președintelui Joe Biden pentru semnare.

Cel puțin la nivel oficial, pâna acum SUA au trimis un număr mic de specialiști la ambasada de la Kiev, în rotații scurte, dimensiunea acestui număr fiind prezentată ca „unul sau doi”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel